Omaishoidon kehitys tulevaisuudessa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Omaishoidon kehitys tulevaisuudessa

4.5. 13:04

Omaishoidon lisääntyvä määrä tulevaisuudessa on isossa roolissa, kun pyritään kuntasektorilla hakemaan säästöjä laitoshoidon välttämiseksi entisestään. Nykyhallituksen kaavailema sote-uudistus on sysäämässä kunnilta vastuun perustettaville itsehallinnollisille hyvinvointialueille palveluiden järjestämiseksi. Pahoin pelkään, että toteutuessaan se ei varmastikaan palvele myöskään omaishoidon saralla kovinkaan rakentavasti palveluiden kehittämisessä.

Palveluiden uudistuksessa olisi syytä huomioida myös se, että omaishoitajille ja omaishoitoperheille on tarjota laadukkaampaa ohjausta ja tukea. Eikä siten, että kun vastuu siirretään isommille hyvinvointialueille, voidaan vedota sinne pienimmän kunnan asukkaalle ”valitettavasti määrärahat on nyt käytetty” hänen kysyessä esimerkiksi palveluseteliä, jolla voisi tukea omaa jaksamistaan.

Omaishoitajalle olisi hyvä laatia yksilöllinen kehittämissuunnitelma samassa yhteydessä, kun omaishoidettavalle tehdään toiminta- ja hoitosuunnitelma. Tällainen suunnitelma ottaisi hoitajan asemassa olevan enemmän huomioon ja tukisi häntä paremmin kuin mukaan jaettavat esitteet. Kuitenkin ainoastaan omaishoitajan oma toimintakyky määrittelee, kuinka pitkän ja kestävän hoitojakson hoidettavalle voi tarjota. Erittäin hyvänä lisänä olisi myös kehittää valmentava koulutus suuren elämän muutoksen tueksi. Kuitenkin hoitajina toimivat henkilöt tulevat eri koulutustaustoista.

Tietysti kaikki kehitettävät mallit myös aiheuttavat lisäkustannuksia, mutta luomalla omaishoitajan kehittämissuunnitelman ja valmentavan koulutuksen takaisi se kuitenkin kustannustehokkaimman vaikutuksen ja parhaimman lopputuloksen pitkällä aikavälillä.

Niko Viinamäki

kuntavaaliehdokas (ps)

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?