Ammattikorkeakoulujen alat eivät ole aina olleet itsestäänselvyys – Käytännönläheiset hankkeet edistävät parhaiten tieteenalojen välistä yhteistyötä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Ammattikorkeakoulujen alat eivät ole aina olleet itsestäänselvyys – Käytännönläheiset hankkeet edistävät parhaiten tieteenalojen välistä yhteistyötä

Kirjoittaja muistuttaa, että esimerkiksi hoitotieteeseen perustuvan hoitotyön mukaan ottaminen osaksi ammattikorkeakoulutoimintaa ei ollut aluksi itsestäänselvyys. ­

7.4. 18:38

Satakunnan ammattikorkeakoulun edustajat toivat esille huolensa vuoropuhelun puuttumisesta eri tieteenalojen välillä (SK 6.4.).

Aikanaan ammattikorkeakoulujen syntyessä käytiin keskusteluja, millä aloilla on riittävä tiedepohja otettavaksi mukaan toimintaan. Toimin tuntiopettajana Satakunnan väliaikaisessa ammattikorkeakoulussa ennen toiminnan vakinaistamista vuonna 1997 ja itselleni jäi mielikuva, että hoitotieteeseen perustuvan hoitotyön mukaan ottaminen osaksi ammattikorkeakoulutoimintaa ei ollut itsestäänselvyys.

Sen aikaiset sosiaali- ja terveysalan opetuksen vastuuhenkilöt verkostoineen joutuivat kamppailemaan ilmeisen kovasti sen puolesta, että sosiaali-, fysioterapia- ja hoitoalat ovat tällä hetkellä olennainen osa Satakunnan ammattikorkeakoulun toimintaa.

Toiminnan alkuvaiheessa tavoitteeksi laitettiin tieteenalojen välinen yhteistyö osana opetustyötä ja muuta ammattikorkeakoulun toimintaa. Itse ideoin aurinkoenergiaan perustuvaa hoitotyön ja tekniikan välistä tuotekehityshanketta. Tuote olisi ollut aurinkolämpökäyttöinen sairaanhoitotarvikkeiden sterilointilaite.

Suomessa sille ei juurikaan olisi ollut markkinoita toisin kuin väkirikkaammissa ja lähempänä päiväntasaajaa sijaitsevissa maissa. Internet oli juuri tehnyt tuloaan ja tarkistin, että ranskalainen yritys oli käyttänyt samaa ideaa kehittäessään omaa tuotettaan.

Asia eteni niin paljon, että suomalainen sterilointialalla oleva yritys vakuuttui alustavasti ideasta ja olisi lähtenyt mukaan selvittelemään asiaa. Sain ideani taakse hoitotyön edustajat, mutta kehittämishanke pysähtyi tekniikan yksikköön.

Tällä hetkellä Satakunnan ammattikorkeakoulun eräs vahvuusalue on aurinkoenergian käyttöön ja tutkimukseen liittyvä osaaminen. Hyvä niin! Olisiko aika nyt kypsä 1990-luvulla esittelemälleni idealle? Tuotteelle on tarvetta ja markkinat ovat edelleen olemassa. Käytännönläheiset hankkeet edistävät parhaiten tieteenalojen välistä yhteistyötä.

Sakari Aalto

sairaanhoitaja, yamk

Kuntavaaliehdokas (vihr.) Ulvilassa

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?