Tahto ja itsemääräämisoikeus pysyy - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Tahto ja itsemääräämisoikeus pysyy

Kirjoittajan mielestä ihmistä itseään tulisi kuunnella aina häntä koskevassa päätöksenteossa. Sen vuoksi monet kirjaavat ylös hoitotahdon, jotta sitä noudatettaisiin silloin, kun hän ei itse kykene tekemään päätöstä.­

7.4. 19:19

Julkisuudessa on keskusteltu ikäihmisistä ja heidän hoitopaikoistaan. Kotona vai laitoksessa?

Valintoja tehtäessä on hyvä muistaa ihmisen oma tahto ja itsemääräämisoikeus.

Mistä sitten tiedämme, mikä on henkilön tahto, jos emme ole koskaan sitä häneltä kysyneet. Monet ovat tehneet hoitotahdon juuri sitä varten, että sitä noudatettaisiin ja hänen toiveensa tulisi toteutetuksi, kun hän ei itse kykene tekemään päätöstä. Kuitenkaan me omaiset emme aina haluaisi noudattaa sitä, koska se sotii meidän tahtoamme vastaan.

Olisi aina kuitenkin muistettava , että se on toisen ihmisen tahto ja siksi olisi hyvä keskustella toivomuksista ja valinnoista jo varhaisessa vaiheessa.

Ihmisen itsemääräämisoikeus on perusoikeus ja se säilyy aina loppuun asti. Milloin sitten sitä voidaan rajoittaa?

Rajoituksia voidaan tehdä jos hän ei ymmärrä oman päätöksensä seurauksia ja siten voi vahingoittaa itseään jotenkin. Jos jotenkin rajoitetaan niin sen pitää olla perusteltua. Rajoittamalla voimme ylläpitää hänen arvokkuuttaan ja turvallisuuttaan. Aina on muistettava, että päätöksiä tehdessä on mietittävä hänen mahdollista toivettaan.

On ihminen sitten laitoksessa tai kotona, on aina muistettava hänen oma toiveensa.

Anna-Maija Puusa

Muistihoitaja

Kuntavaaliehdokas (sd) Pori.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?