Kauppapalvelu – lautakunta päättää - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Kauppapalvelu – lautakunta päättää

27.3. 14:19

Porin perusturvalautakunnalle esitettiin 26.11.2020, että kotihoidon kauppapalvelu lopetetaan. Kauppapalvelu on toiminut hyvin ja ollut perusturvalle hyvin kustannustehokasta. Jostain syystä siitä kuitenkin haluttiin eroon.

Perusteluissa lukee muun muassa: ”Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kauppapalvelu ei ole asiakkaalle enää erikseen laskutettavaa kotihoidon tukipalvelua eikä säännöllisen kotihoidon asiakkuus ole kauppapalvelun saamisen edellytyksenä”. Joku siitä joka tapauksessa laskuttaa. Yksittäisesti hankittu kauppapalvelu on huomattavasti kalliimpaa. Kuka tahansa on aina voinut saada kauppapalvelua maksua vastaan. Tämäkin on aivan keksitty perustelu.

Lopettamisajatuksen syytä voi vain arvailla. Haluttiinko eroon toiminnasta vastaamisesta vai kauppapalveluun käytettävästä kotihoitajien työpanoksesta? Ehkä molemmista.

Lautakunta palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. Hyvä niin. Mahdollisia vaihtoehtojakin oli, muun muassa vapaaehtoistoiminta.

Käytin Yle Porin vanhuspaneelissa 19.2.2021 vakavan puheenvuoron kauppapalvelun jatkamisesta. Ikäihmisen luona käyvä kotihoitaja on paras tuntemaan asiakkaan tarpeet ja toiveet. Ravitsemuksellinen osaaminen on tärkeää. Arvostan vapaaehtoistyötä, mutta tähän tehtävään se ei vain sovi.

Muutamassa kuukaudessa ehdotus muuttui. Lautakunnalle esitettiin 25.3.2021, että kauppapalvelu jatkuu jotakuinkin entisellään ja uuden sopimuskauden kilpailutus käynnistetään. Näin päätettiinkin.

Toiminta on kauppiaalle todella haasteellista. Keräily, pakkaaminen, kuljetus ja kontaktit asiakaan luona vaativat huolellista työtä. Nykyinen kauppias on näistä hyvin selviytynyt.

Välillä puhutaan, että virkamiehet ovat vieneet luottamushenkilöiltä vallan. Perusturvalautakunta on palauttamalla asian uudelleen valmisteltavaksi saanut päätösehdotuksen muuttumaan täysin.

Samoin kävi taannoin, kun tehostetun palveluasumisen kunnan valvonnassa oleva ostopalvelusopimustoiminta ehdotettiin muutettavaksi kuluttajansuojalain mukaiseksi palvelusetelitoiminnaksi. Lautakunta esti senkin. Hyvä niin!

Ari Nordström

kaupunginvaltuutettu (sd.)

vanhusneuvoston jäsen

kuntavaaliehdokas

Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: