Porin taival maamme kiertotalouden keskukseksi ei näytä ruusuiselta - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Porin taival maamme kiertotalouden keskukseksi ei näytä ruusuiselta

Porilaisille on annettu kuva, että kaupungissamme jalostetaan tuhkaa kiertotalouden nimissä, kirjoittaa T. Hacklin.

27.3. 10:01

Porin kaupungin johto kertoo julkisuudessa kaupungin profiloituvan maamme kiertotalouden keskukseksi. Kiertotalouden tavoitteena on, että talous toimii ympäristön kantokyvyn rajoissa.

Tämä tapahtuu pitämällä materiaalit ja tuotteet mahdollisimman pitkään kierrossa niin, että niiden arvo samalla säilyy. Porin valitsemaa strategiaa voisi siis pitää ympäristöystävällisenä ja kaupungin asukkaille positiivisena asiana nyt ja tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä kaupunkimme taival maamme kiertotalouden keskukseksi ei tosin näytä kovin ruusuiselta. Mielikuvia kaupunkilaisille on kyllä luotu paremmasta, jottei kukaan epäilisi näitä jaloja tavoitteita.

Kaupungin alueella on jo valmis ja jatkuvasti laajentuva Peittoon kiertotalouspuisto, joka upeasta nimestään huolimatta on yksinkertaistettuna ongelmajätteiden kaatopaikka. Puistomaisuus on kaukana tästä paikasta, sillä tälle kaatopaikalle tuovat Porissa toimivat jätteiden kierrätysyritykset ongelmajätteensä, joille ei ole jatkokäyttöä.

Porilaisille on annettu myös kuva, että kaupungissamme jalostetaan, kiertotalouden nimissä, tuhkaa. Todellisuudessa pesuprosessissa yritetään pestä pois myrkyllisiä jakeita jätevoimaloiden tuhkasta. Pesun jälkeen pesuvesi johdetaan mereen ja ongelmajätteeksi luokiteltu tuhka viedään osittain kuivattuna Peittoon ongelmajätteiden kaatopaikalle, jonka lisääntyvät myrkylliset hulevedet ovat jo nyt ongelma.

Vajaa kuukausi sitten Vaasan hallinto-oikeus myönsi tuhkanpesua tekevälle yritykselle luvan tuoda tuhkaa rajattomasti Suomen rajojen ulkopuolelta ja Porin kaupungin johto puolsi tätä lupaa. Tällä hetkellä myös toinen, Porissa toimiva jätteiden kierrätysalan yritys hakee lupaa tuoda jätteitä ulkomailta Poriin.

Ovet on siis avattu rajattomalle ongelmajätteiden tuonnille Poriin, joten voitaisiinko vihdoin sanoa Porin profiloituvan tulevaisuudessa globaaliksi ongelmajätteiden kaatopaikkakaupungiksi?

Porin kaupungin johto ja poliitikot ovat olleet viimeiset pari vuosikymmentä umpisurkeita hankkimaan kaupunkiimme uutta korkeamman teknologian yritystoimintaa. Huutava tarve uusiin työpaikkoihin ja niiden kautta lisääntyviin verotuloihin on kasvanut vuosi vuodelta.

Sanotaan, että hukkuva tarttuu viimeiseen oljenkorteen. Porille tuo oljenkorsi on ollut kiertotalous, jonka kokonaiskuvaa, laajenevia kaatopaikkoja, jätevesipäästöjä ja kasvavia teollisuuden sivutuotteiden jätekasoja, ei suuressa hädässä ole päättäjien taholta edes mietitty.

Tätäkö porilaiset haluavat tulevaisuudelta? Kunnallisvaalit ovat mahdollisesti edessä kesän kynnyksellä ja silloin porilaisilla on tilaisuus kertoa kantansa tähänkin asiaan.

Haluammeko me parempaa, vai annetaanko periksi ja todetaan vain, että "ei tair tul yliopistoo, mut onneks tulee sentää paskaa"?

T. Hacklin

Uniluoto

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: