Suomen kielessä on hieno sana: Välittäminen - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Suomen kielessä on hieno sana: Välittäminen

27.3. 21:15

Kuntavaaliehdokkaiden kirjoituksissa on ollut esillä tärkeitä asioita kouluruokailusta maakunnan yliopistoon sekä lentoliikenteeseen ja sen kilpailuttamiseen. Hyvä näin, mutta kirjoituksissa voisi tuoda esiin myös ehdokkaiden arvoja, jotka ovat kaikkien päätösten taustalla. Aloitan arvojen esiintuomisen kirjoittamalla välittämisestä.

Sanalla ”välittäminen” on kaksi tärkeää merkitystä: toisistamme välittäminen, huolehtiminen ja tiedon välittäminen. Molemmat merkitykset ovat tärkeitä ja sidoksissa toisiinsa.

Valitettavasti näen ympärilläni maailman, jossa ei näy välittämistä. Maailmassamme on syrjäytymistä, kiusaamista, nuorten pahoinvointia sekä päihteiden käyttöä ja väkivaltaa ja vanhusten huonoa hoivaa…

Syrjäytymiseen liittyy kokemus merkityksettömyydestä, kukaan ei välitä aidosti. Tällaisia tuntemuksia on kaikenikäisillä lapsista ja nuorista vanhuksiin. Jokaisella tulee olla mahdollisuus osallistua täysimääräisesti yhteiskuntaan ja työelämään sekä arvokkaaseen vanhuuteen.

Koronapandemia on hyvä esimerkki oikean ja ymmärrettävän tiedon välittämisen tärkeydestä. Koronakriisistä selviäminen edellyttää, että mahdollisimman moni ymmärtää annetut toimintaohjeet ja noudattaa niitä. Ketään ei ole varaa jättää tämän tiedon ulkopuolelle ainakaan huonon tiedon välittämisen vuoksi.

Kriisit ja ikävät tapahtumat tuovat usein mukanaan myös jotain hyvää. Voisiko koronakriisin seurauksena olla, että kaikki viranomaiset ottaisivat todesta ymmärrettävän tiedon välittämisen tärkeyden ja alkaisivat toteuttaa sitä?

Koronapandemian jälkeisessä yhteiskunnassamme tehdään isoja muutoksia. Priorisoidaan ja supistetaan. Talouden elpyminen edellyttää kasvua.

Uudessa tilanteessamme tarvitaan välittämistä sanan molemmissa merkityksissä. Oikea ja ymmärrettävästi välitetty tieto omaan elämään vaikuttavista asioista, aito yhteisvastuun tunteminen ja toisistamme sekä ympäristöstämme välittäminen ovat perusehtoja hyvälle tulevaisuudellemme.

Pertti Rajala

kuntavaaliehdokas (sd.), Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: