Taloyhtiön tehtävä on huolehtia myös asumisen turvallisuudesta - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Taloyhtiön tehtävä on huolehtia myös asumisen turvallisuudesta

Mökillä kannattaa takan ja kiukaan lämmitys aloittaa varovaisesti, jottei savuhormi halkea ja tuli leviä hormiston lähellä oleviin syttyviin rakenteisiin, Mari Häyhtiö ohjeistaa.

27.3. 12:57

Korona-aikana ihmiset viettävät tavallista enemmän aikaa sisällä kodeissaan, osa etätyötä tekevistä lähes vuorokauden ympäri. Sen vuoksi asumisen turvallisuuteen liittyvät tekijät ovat nousseet entistäkin tärkeämmiksi.

Etätyötä tekevillä on kotonaan ja mökeillään käytössä tavallista enemmän sähkölaitteita ja mahdollisia jatkojohtovirityksiä, jotka kuormittuessaan voivat kuumentua ja syttyä palamaan. Puhelinten ja muidenkin laitteiden akkujen turvalliseen lataamiseen kannattaa kiinnittää huomiota ja käyttää vain laitteen omaa laturia, sillä toisen laitteen laturin käyttö saattaa aiheuttaa ylikuumenemista. Syttymisvaaran takia laturi pitää myös irrottaa pistorasiasta lataamisen jälkeen.

Mökillä kannattaa takan ja kiukaan lämmitys aloittaa varovaisesti, jottei savuhormi halkea ja tuli leviä hormiston lähellä oleviin syttyviin rakenteisiin. Mökillä kannattaa myös tarkistaa, että palovaroitin ja alkusammutusvälineet ovat toimintakuntoisia.

Lakisääteinen pelastussuunnitelma on jokaisen asukkaan ja taloyhtiön omatoimisen varautumisen ja asuinturvallisuuden kivijalka. Pelastussuunnitelma on laadittava asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa.

Suunnitelman avulla tunnistetaan kyseisen asuinrakennuksen keskeiset riskit, varaudutaan onnettomuuksiin ja määritellään toimenpiteet niiden hallitsemiseksi. Taloyhtiön on ohjeistettava asukkaat toimimaan oikein vaaratilanteissa. Pelastussuunnitelma sisältää myös toimintaohjeet yhteiskunnan vakaviin häiriötilanteisiin ja väestönsuojeluun.

Monessa taloyhtiössä pelastussuunnitelma on oikeaoppisesti laadittu, mutta sen päivittämisessä ja viestinnässä on paljonkin parannettavaa. Tärkeää olisi tarkistaa suunnitelma vuosittain ja viestiä asukkaille säännöllisesti sen keskeisistä ja ajankohtaisista asioista, vaikkapa yhtiökokouksessa – eikä ainakaan jättää pelastussuunnitelmaan perehtymistä pelkästään asukkaiden oman aktiivisuuden varaan.

Pelastussuunnitelma kannattaa toteuttaa havainnollisesti, esimerkiksi kuvallisen viestinnän avulla. Poistumistiet on syytä käydä läpi yhdessä asukkaiden kanssa ja muistuttaa samalla pitämään ne esteettöminä

Sään ääri-ilmiöiden yleistyessä taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita myös varautumisesta sähkökatkoihin, joita tapahtuu niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Jokaisesta kodista tulisi löytyä kolmen vuorokauden kotivara eli riittävästi ruokaa ja juomavettä, paristoilla toimiva radio, taskulamppu, paristoja sekä varavirtalähteitä puhelimiin ja tietokoneisiin, retkikeitin ja tulitikut, lääkkeet, joditabletteja, hygienia- ja ensiaputarvikkeita.

Poikkeavissa olosuhteissa oman perheen hyvinvoinnin lisäksi on hyvä huolehtia myös läheisten ja naapurien turvallisesta asumisesta. Muistammehan kohdella itseämme ja lähimmäisiämme kunnioittavasti ja arvostavasti myös näinä erityisinä aikoina. Pidetään hyvää huolta itsestämme ja toisistamme.

Mari Häyhtiö

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Satakunta ry:n ja Rauman Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: