Päättäjät ansaitsevat hyviä, moderneja jatkajia ja johtajia - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Päättäjät ansaitsevat hyviä, moderneja jatkajia ja johtajia

Deus protector noster. Tämä pitäisi kirjoittajan mukaan pitää mielessä.

23.2. 19:58

Jotkut Porin kaupungintalon saleissa liikkumaan tottuneet valtuustoehdokkaat ovat omaa ehdokkuuttaan tukeakseen ryhtyneet myllyttämään edellisten valtuustokausien tekijöitä ja tapahtumia. Katseet tulee vanhojen asioiden sijasta suunnata eteenpäin, uusi aika tarvitsee ehkä entisten asemesta uudentyyppisiä päättäjiä. Kunniakkaat menneiden vuosikymmenien päättäjät ansaitsevat hyviä jatkajia, moderneja johtajia.

En pidä ennen vaaleja, enkä niiden jälkeen henkilökohtaisuuksiin menevistä kirjoituksista vihjeineen. Pahansuopaisuutta nähdään riittävästi eduskunnan torstaisissa tv-”keskusteluissa”. Sellainen tyyli ei sovi lainkaan kunnallispolitiikkaan.

Kaupungintalon valtuustosalissa, päättäjien tuoleilla soisi näkevänsä toisiaan kuuntelevia valtuutettuja. Valtuustossa ei ole hallitusta eikä oppositiota. Tavoitteena on eri osapuolten näkemyksistä johdettava päätöksenteko.

Ei ole heikkoutta, jos osoittaa ymmärrystä ja armeliaisuutta omasta mielestä väärässä ollutta ihmistä kohtaan. Kaikki, myös te valtuuttamamme edustajat, teemme virheitä. Väärin on vain se, ettei ole halua ymmärtää sellaista mielipidettä, joka poikkeaa omastani.

Porilainen edusmiehemme valtuustossa ja sellaiseksi pyrkivä: jokaisessa kaupungin paperiarkin vasemmassa yläkulmassa on P-kirjaimen yläpuolella punainen kruunu, ja kaupungin sinetissä sanat ”Deus protector noster”.

Kruunu edustakoon jalomielisyyttä, tunnus oikeamielisyyttä ja tasapuolisuutta. Jokaisen tulisi omasta mielipiteestä riippumatta osoittaa näiden tunnusten edellyttämää kunnioitusta ja tahdikkuutta muunlaisia mielipiteitä kohtaan.

Olen ihmetyksellä seurannut sitä kummallista hyökkäilyä, joka kohdistuu kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen tekemisiin. Aivan kuin hän yksin syypää kaupungin surkeaan tilaan. Olen omasta puolestani oppinut häneen luottamaan. On silti yksi asia, jota en ymmärrä: osallistuuko hän todellakin yhden valtuustoryhmän kokouksiin? Satakunnan Kansan tekemä kysymys matkustajakoneiden kustannuksista selvitettäköön. Sen jälkeen siinä asiassa piste.

Riehuntaa lehtien palstoilla seuratessa tulee mieleen Tapani Töllin, entisen kaupunginjohtajan ja kansanedustajan lanseeraama: ”Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu.”

Kosti Rasinperä

Kanslianeuvos, Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: