Meri-Porin alueen suojelu ja vetovoiman lisääminen voidaan tehdä käsi kädessä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Meri-Porin alueen suojelu ja vetovoiman lisääminen voidaan tehdä käsi kädessä

”Olen onnellinen meriporilaisena siitä, että kehitystä tapahtuu Yyterissä.”

23.2. 17:45

Porin kaupunki ilmoitti julkisuuteen 19.2.21, että se myy Yyterin lomakylän yksityiselle toimijalle. Tarjolla on runsas seitsemän hehtaaria tilaa uudelle matkailuliiketoiminnalle. Ajatuksena on, että uusi toimija kehittää ympärivuorokautista matkailuliiketoimintaa sekä mahdollisesti uusia palveluja ja ravintolatoimintoja kaikille Yyterin kävijöille. Minusta tämä on positiivinen uutinen.

Myytävän alueen ja rannan väliin jää Natura-suojeltu kaistale, jossa on ruovikkoa. Hyvää asiassa on se, että Porin kaupunki sitoutuu poistamaan ruovikon alueelta. Ruovikot heikentävät veden laatua, estävät rantojen käyttöä, sulkevat maisemaa ja vähentävät luonnon monimuotoisuutta (linnut, kalat, niittylajit). Tämä sitoutuminen pitäisi minusta olla itsestäänselvyys, sillä Pori on sitoutunut Natura-alueen hoitoon. On huomioitava, että ruovikon niitossa laajoilla kohteilla tarvitaan tarkempaa lajistoinventointia.

Yyteriä on kehitetty positiivisella asenteella jo muutama vuosi. Siihen on kuulunut yleisilmeen kohennusta, lankonkien uusimista, vessojen ja suihkujen rakentamista, penkkien lisäämistä, luontoreittejä, kuntoilulaitteita, juoksuportaat ja paljon muuta. Yyteristä on tehty toimeksiannolla yleissuunnitelma yksityisen tahon toimesta. Ja onneksemme tämä on tehty kilpailutuksella. Yyterissä on kävijöitä nyt enemmän kuin vuosiin, tosin korona-ajallakin on siihen vaikutuksensa ja voi kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Yyterin uimarannalla vieraili viime kesänä ennätykselliset 195 000 ihmistä.

Olen onnellinen meriporilaisena siitä, että kehitystä tapahtuu Yyterissä. Yyteri on alueemme vetovoimainen elinkeinovaltti. Porilaisille Yyteri on tärkeä sydämen asia ja aiheuttaa kärkevääkin keskustelua. Lapsuudesta viime vuosiin asti muistan perin porilaista kommentointia: ”Miksi Yyteriin ei panosteta?” ja ”On se ny ihme, ku näi hienot puitteet o ja kaupunki antaa vaa ol”, ”Kyl Rantasipi aikaa kaikki oli toisin”.

Nyt olen saanut kuulla toisenlaista kommentointia: ”Sinne ny sit laitetaa kaikki rahat, tälläki rahal olis voinu tehdä paljo muuta” ja ”onks tos ny mitää järkee taas”. Mutta uskon, että aidosti me porilaiset ollaan tyytyväisiä alueen kehittymisestä. Pori tarvitsee vetovoimaa. Mutta onko suunta oikea? Pori on pyytänyt asukkailtaan vinkkejä alueen kehittämiseen. Onko meitä kuunneltu?

Yksi asia minuakin mietityttää. Miksi tärkeä yleisilmeen kohotus tehtiin vähintäänkin kyseenalaisesti? Punainen Y-kirjain herättää huomiota Yyteriin päin käännyttäessä. Y-kirjaimen lähistöön tehtiin hiekkamaisemointi ja alta pilkistää usein valkoinen juurieste. Hiekkakumpareeseen istutettiin kunttaa hiekan päälle. Kuntta lähes kuoli. Ruskeaa kunttaa kastellaan kesällä lavasäiliöllä jopa sateella. Muutama istutettu mänty kellertää. Alue ei houkuttele tällaisenaan. Mutta mikä suunnitelma alueelle mahtaa olla?

Tällaiset mokat pitää minimoida. Suunta on kuitenkin oikea. Kehityksen on otettu koko Meri-Pori mukaan. Uusia yrityksiä ja hankkeita on valmisteilla alueellemme. Meri-Porin alueen suojelu ja vetovoiman lisääminen voidaan tehdä käsi kädessä, jos aluetta kehitetään oikein. Meri-Porissa on positiivinen pössis! Tästä on hyvä jatkaa.

Tommi Linho

Kuntavaaliehdokas, (vihr.), Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos