Tuleva kuntapäättäjä: Ajattele kauas, hanki läheltä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Tuleva kuntapäättäjä: Ajattele kauas, hanki läheltä

Kirjoittajat muistuttavat, että lyhyet kuljetusmatkat puoltavat myös lähellä tuotetun valintaa.

23.2. 15:56

Tulevana kuntapäättäjänä tuet päätöksillä muun muassa satakuntalaista ruokaketjua ja vaikutat siten monen perheen arkeen ja toimeentuloon. Porin kaupungista kantautui tammikuulla tärkeä keskustelunavaus lähiruuan hankinnoista.

Yle Pori uutisoi aiheesta 15.1. otsikolla Kotimainen kouluruoka olisi Porille 200 000 euron arvovalinta. Otsikko oli silmiinpistävä ja herättelevä. Mihin kaikkeen kunnat ja kaupungit voivatkaan vaikuttaa päätöksenteollaan.

Kunnat ja kaupungit painivat taloudellisten haasteiden parissa, mutta tärkeää on myös huomata hankintojen vaikutukset aluetalouteen. Pieneltä tuntuva päätös voi vaikuttaa merkittävästi alueella toimivan yrityksen tai perheiden elinvoimaan, kun kyseessä on valinta ulkomaisen ja kotimaisen raaka-aineen välillä.

Tekemäsi päätöksen vaikutus näkyy suoraan alueen alkutuotannossa, pienissä ja suurissa jatkojalostusyrityksissä, kuljetusyrityksissä jne. Valitsemalla kotimainen lähellä tuotettu ruoka luodaan työllisyyttä ja elinkeinoja alueelle sekä säilytetään maaseudun elinvoimaisuus. On alueen etu kohdistaa veroeurot kotimaiseen tuotantoon ja palveluihin kaikissa asioissa missä voidaan.

Satakunnassa on helppo suosia lähiraaka-aineita, meillä on poikkeuksellisen runsas tarjonta ruuantuotannossa ja sen jatkojalostuksessa.

Päiväkoti- ja kouluruokailussa paikallisen ruokakulttuurin oppi tulee luontevasti. Monipuolisella ruokalistalla pyritään opettamaan lapsia makujen maailmaan. Kotimaisilla raaka-aineilla se tapahtuu turvallisesti ja jäljitettävästi. Lähiruoka myös yhdistää tuottajat ja kuluttajat, on mahdollisuus nähdä omin silmin, mistä ruoka tulee.

Tiesitkö, että Satakunnassa on tehty pitkään lähiruuan parissa hanketyötä nostamalla paikalliset raaka-aineet ja maut keskiöön. Parhaillaan toimii Suomi syö Satakunnasta – Sikses Parasta lähiruokaa -hanke.

Yhteistyössä kuntien ruokahuoltojen kanssa on mm. järjestetty lähiruokapäivä jo kolmena vuonna peräkkäin. Lähiruokapäivänä tarjoillaan lähellä tuotettuja raaka-aineita ja tästä viestitään mm. ruokalistoissa, somessa ja opetuksessa hankemateriaalin avulla.

Tiesitkö myös, että julkiskeittiöiden lähiruoankäyttö on Satakunnassa Suomen kärkeä. Vuonna 2019 valmistuneen Ruralia-instituutin raportin mukaan 47 prosenttia elintarvikkeista hankittiin omasta maakunnasta. Raportti osoittaa myös hienosti kotimaisuusasteen kasvua. Pidetään huolta, että asia säilyy näin jatkossakin ja paranee entisestään.

Tiesitkö, että suomalainen ruoka on kansainvälisesti tarkasteltuna erittäin turvallista. Suomessa antibiootteja ei saa käyttää ennaltaehkäisevästi, eläinten häntiä typistää eikä lintujen nokkia leikata. Ruuan turvallisuuden eteen tehdään tiloilla ja tuotannossa paljon töitä. Jäljitettävyys onnistuu vaikkapa yksittäisen kouluruuan osalta.

Lyhyet kuljetusmatkat puoltavat myös lähellä tuotetun valintaa.

Tarvitaan yhteinen tahtotila kehittää julkisen keittiön hankintoja niin kotimaiseksi kuin mahdollista. On kyse arvovalinnasta. Kuntapäättäjän on hyvä käydä tutustumassa ruokapalveluun ja nauttimassa kouluruokaa.

Anna-Kaisa Jaakkola

Toiminnanjohtaja, MTK-Satakunta

Anna Kari

Ruoka-asiantuntija, Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa -hanke

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos