Miten suojata vaalivirkailijat ja äänestäjät äänestyspaikalla? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Miten suojata vaalivirkailijat ja äänestäjät äänestyspaikalla?

Vaalipaikkojen turvallisuus mietityttää kirjoittajaa.

23.2. 7:30

Järkevistä ehdotuksista huolimatta on ilmeistä, että kunnallisvaalit pidetään huhtikuussa. Rokotukset eivät ainakaan Satakunnassa ole käynnistyneet niin hyvin, että ne olisivat jonkinlainen ratkaisu jo huhtikuussa. Varsinkin, kun jotkut epidemiaennustajat ovat juuri huhtikuulle nähneet kristallipallossaan virusten riemumarssin.

Äänestyspaikalla pitää olla heti ulko-ovesta sisään tullessa mahdollisuus saada tehokkaita maskeja. Niiden yhteyteen viesti "jyrkkä käyttöpakkokyltti". Maskipöydällä on luonnollisesti käsidesiä ja/tai määräys pestä kädet, jos sellainen paikka lähellä on.

Virkailijoilla täytyy antaa oikeudet päästää vain rajallisesti äänestäjiä sisälle äänestyskoppien läheisyyteen. Isot kilvet näkyviin tässäkin asiassa. Lisää kilpiä kertomaan, että jokainen ottaa valmiiksi passin tms. todistamaan henkilöllisyytensä. Vaikka uskomus viruksen leviämiseen pinnoilta on kirjava, pitäisin oikeana menettelynä sitä, että avatun passin esittää äänestäjä. Hän ei tuputa sitä virkailijan käteen, kuten aiemmin.

Näin kuitenkin tullee tapahtumaan ja siksi kaikille virkailijoille pitää hankkia kertakäyttökäsineitä. Jotta äänestäjän henkilöllisyys esim. passikuvan kautta voitaisiin varmistaa, pitäisi äänestäjän esittää kasvonsa. Tämä tapahtuisi tietysti siinä vaiheessa, kun hänen kädessään oleva passi on nähtävänä.

Se, mitä tapahtuu äänestyskopissa, jää virkailijalta näkemättä. Riippumatta siitä, onko käytetty omaa kynää vai kopissa odottavaa kynänysää, on virkailijoiden käytävä vähän väliä pyyhkimässä käsidesillä kopin pöytää ja siellä olevaa nysää.

Lopuksi kysymys äänestyslakia tunteville. Jos äänestyspaikan virkailijat yksimielisesti kieltäytyvät ottamasta vastaan äänestäjää, joka ei käytä maskia, syyllistyvätkö he silloin rikokseen? Ja jos, niin mikä on rangaistus?

Tapio Meri

Vaalivirkailija, Pori

Lue lisää: Nyt ei ole oikea aika rynniä uurnille

Lue lisää: ”Olen vakuuttunut, että kuntavaalit pidetään normaalisti”

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos