”Olen vakuuttunut, että kuntavaalit pidetään normaalisti” - Lukijalta - Satakunnan Kansa

”Olen vakuuttunut, että kuntavaalit pidetään normaalisti”

Kirjoittaja kysyy, pitäisikö vaalilakia muuttaa niin, että toimihenkilöt olisivatkin kunnan työntekijöitä?

22.2. 17:00

Minulta on usein kyselty, että pidetäänkö kuntavaalit ajallaan 18.4.2021. Tarkastellaanpa hieman vaalipäivää näin koronaepidemian varjostamana. Porin kaupunki on valmistautunut vaaleihin mielestäni vastuullisesti ja kaupunginhallitus on tehnyt tarvittavat valmistelut. Mutta riittävätkö ne?

Porin kaupunginhallitus on sijoittanut äänestyspaikkoja runsaasti ja niitä on sijoitettu myös kauppakeskuksiin aikaisemman tavan mukaan eli samoihin paikkoihin mitä aikaisemmissakin vaaleissa on ollut.

Ennakkoäänestykseen pitää viranomaisten paneutua, koska tämä äänestystapa on jatkuvasti kasvamaan päin ja etenkin poikkeusoloissa.

Normaaleissa äänestyspaikoissa on pyritty siihen, että ne olisivat tilavia tiloja, joissa turvavälit ovat mahdollisia. Pitääkö kiinteiden äänestyspaikkojen ulkopuolelle laittaa telttoja, joissa voisi äänestää? Tämä ratkaisu on kallis rakentaa. Maksavathan vaalit porilaisille 332 000 euroa. Kustannukset tulevat tiloista, vaikka ne pääasiassa ovat omia. Vaalivirkailijoiden palkkiot, työaikakorvaukset, ääntenlaskijoiden kustannukset jne. Demokratia maksaa.

Kotiäänestys on turvattava iäkkäimmille ihmisille ja liikuntarajoitteisille. Tähänkin äänestysmuotoon on paneuduttava kunnolla. Porissa ja varmaan muissakin kunnissa vaalivirkailijat ovat usein iäkkäimpiä ihmisiä, jopa koronavaaran myötä riskiryhmään kuuluvia. Mitä sitten, jos vaalipäivänä ja sitä ennen virus ei anna myöten ja joudumme iäkkäimpiä vaalitoimitsijoita kehottamaan jäämään kotiin. Tämä voidaan kuitenkin hoitaa siten, että vaalilautakunnissa on nimetty viisi vakinaista ja viisi varahenkilöä. Vaalilaki edellyttää vaalitoimikunnassa olevan yhtä aikaa paikalla kolme jäsentä. Uskon, että valituilla henkilöillä pärjätään ja taataan lailliset vaalit.

Tulisiko poikkeuksellisesti vaalipäiviä olla kaksi, lauantai ja sunnuntai 17.-18.4? Näin saataisiin väljyyttä vaalipaikalla. Ennenhän meillä oli vaalit kaksipäiväiset, sunnuntaina ja maanantaina. Silloin itse istuneena vaalilautakunnassa maanantaipäivä tuntui turhalta, kävijöitä oli erittäin vähän.

Puolueiden kunnallisjärjestöjen ja yhdistysten tehtävä on aina ollut hankkia vaalilautakuntien ja toimikuntien toimihenkilöt. Monella puolueella on ollut hankaluuksia saada omaa osuuttaan täytettyä, koska näissäkin säädöksissä tasa-arvoa pitää noudattaa eli pitää olla toimihenkilöinä naisia ja miehiä suhteessa 40/60 prosenttia.

Eräissä keskusteluissa on tullut esille, että pitäisikö vaalilakia muuttaa niin, että toimihenkilöt olisivatkin kunnan työntekijöitä. Se helpottaisi henkilöiden saamista ja kouluttaminen tapahtuisi samoin kuin nytkin puoluepohjaisena toimenpiteenä.

Olen vakuuttunut, että kuntavaalit pidetään ajallaan normaalisti 18.4., suojautumisjärjestelmät toimivat hyvin ja jokainen äänestäjä hoitaa oman osuutensa. Näin kuntademokratia on jälleen kerran toteutunut.

Esa J.Wahlman

Kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas, (sd.), Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut