Annetaan poikienkin itkeä, olet tosimies, kun olet oma itsesi - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Annetaan poikienkin itkeä, olet tosimies, kun olet oma itsesi

Kirjoittaja on sitä mieltä, että miehen pitää itse saada määritellä miehisyytensä.

5.2. 13:20

“Miehet eivät itke”, olen kuullut kyseisen lauseen miljoonia kertoja. “Mikseivät muka?” olen aina halunnut vastata.

Maskuliinisuus on erittäin muovautuva käsite. Keskustelin asiasta historianopettajamme kanssa. Hän selitti, että maskuliinisuus on erilaista riippuen siitä, mistä kulttuurista puhumme. Muinaisessa Egyptissä meille tuttua maskuliinisuutta pidettiin työläisten ja orjien ominaisuutena. Korkea-arvoiset miehet taas meikkasivat. Meikkaaminenhan nykypäivänä liitetään feminiinisyyteen.

Kun ihmiset alkoivat tajuamaan, ettei monarkia olekaan välttämättä ainoa hallitsemisen muoto, miehet saivat vastuulleen politiikan ja asioista päättämisen. Naisilla ei yleisesti ollut edes äänioikeutta. Naisia pidettiin tunteellisina, joten koettiin, etteivät he olisi ollenkaan sopivia tekemään minkäänlaisia päätöksiä.

Tästä syystä naisten oikeudet eivät edelleenkään toteudu täysin ja miehiltä vietiin tunteet. Jos argumentti naisia kohtaan oli nimenomaan se, että he olivat liian tunteellisia tekemään päätöksiä, miesten piti tietysti olla järkeviä ja vain logiikka edellä ajattelevia.

Miehisyys ja maskuliinisuus ovat molemmat niin herkkiä käsitteitä, ettei niiden rajojen ulkopuolelle uskalleta mennä.

Toksinen maskuliinisuus on mielestäni tosi iso ongelma. Miesten korkeammat itsemurhatilastot perustuvat käsittääkseni siihen faktaan, että miehillä on paljon korkeampi kynnys avun hankkimiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että maskuliinisuuden rajat saattavat pahimmassa tapauksessa koitua jonkun kuolemaksi. Siksi on todella tärkeää antaa miesten tuntea tunteitaan. Hyväksytään se, että miehillä saattaa olla vaikka syömishäiriö.

Joten annetaan poikien itkeä, jooko? Hyväksytään se, että meille läheisillä miehillä saattaa välillä olla äärimmäisen vaikeaa. Olisi myös tärkeää ymmärtää se, että jotkut miehet eivät ole kiinnostuneita toteuttamaan sukupuoltaan maskuliinisuuden rajoissa.

Annetaan miehille lupa olla juuri niin ihania kuin he ovat. Annetaan miesten olla maskuliinisia, feminiinisiä, annetaan miesten toteuttaa itseään, itkeä. Annetaan miesten käydä terapiassa ja nauttia vaikka sukkien neulomisesta. Annetaan jokaisen määrittää maskuliinisuutensa ja miehisyytensä itse.

Joten pojat ja miehet, olen ylpeä teistä. Meikatkaa kasvonne, menkää ja näyttäkää upeilta. Maailmassa tulee aina olemaan ihmisiä, jotka eivät hyväksy sitä, että saatte olla juuri sellaisia kuin olette. Maailma on julma paikka, mutta ei anneta sen pysäyttää meitä.

Olet tosimies, kun olet oma itsesi.

Peppilotta Mäkelä

8 A, Porin suomalaisen yhteislyseon koulu

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: