Halla-aholle oma "sylkykuppi" - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Halla-aholle oma "sylkykuppi"

22.1.2021 18:32

Kun kokoomus kipuili äärioikeistonsa kanssa, maltilliset haikailivat oikealle sivustalle "sylkykuppia", uutta puoluetta, jonne äkkiväärät voisivat siirtyä.

Sellainen syntyi vuonna 1973 poikkeuslakikiistan seurauksena, kun RKP:sta häädetty George C. Ehrnrooth perusti perustuslaillisen oikeistopuolueen.

RKP:n tuleva johtaja Pär Stenbäck riemuitsi tapahtuneesta, "painolasti heitettiin yli laidan".

Myös kokoomuksessa iloittiin, että oli saatu "sylkykuppi", josta oli haaveiltu jo 1960-luvulla. Suurta lohkeamaa ei kokoomukseen tullut, vaikka Juha Vikatmaan johtama remonttisiipi yllytti puoluejohtaja Harri Holkeria ajamaan niin lujaa, että "paskat tippuvat rattailta". Tuure Junnila piti rystyset valkoisina laidoista kiinni, ja pysyi kyydissä.

Nyt hovikelpoisuutta tavoitteleva Jussi Halla-aho on saamassa perussuomalaisten oikealle sivustalle oman "sylkykuppinsa". Joukko entisiä perussuomalaisia on perustamassa Sinimusta liike -nimistä puoluetta, josta ovat luvanneet kertoa lähiaikoina.

Kiintoisa rooli hankkeessa on Suomen Sisulla, joka onnistui vyöryttämään Timo Soinin perustaman puolueen ja nostamaan Halla-ahon perussuomalaisten johtoon. Ajaako Suomen Sisu kaksilla rattailla vai siirtääkö pelimerkkinsä uuden puolueen taakse?

Puoluehankkeen nimi viestii, että mallia on haettu 1930-luvulta, jolloin murhiin ja muihin laittomuuksiin syyllistyneen ja Mäntsälän kapinan jälkeen kielletyn Lapuan liikkeen perinnön jatkajaksi perustettiin Isänmaallinen kansanliike.

IKL teki pahaa jälkeä kokoomuksessa, kunnes puolue J.K. Paasikiven johdolla vuonna 1935 teki pesäeron äärioikeistoon. IKL haki järjestömallinsa ja muuta innoitusta Hitlerin Saksan kansallissosialisteilta.

IKL:n nuorisojärjestö Sinimustat lakkautettiin oikeuden päätöksellä, kun Sinimustien johtajat olivat sekaantuneet Viron vallankaappausyritykseen vuonna 1935.

A.K. Cajanderin (ed) hallitus käynnisti myös emopuolueen lakkauttamisyrityksen vuonna 1938, mutta hanke kariutui talvisodan syttymiseen.

Eduskunta oli tukenut IKL:n lakkauttamista äänin 121–42.

Lopullisesti IKL:n tarina päättyi syksyllä vuonna 1944, kun Suomi rauhansopimuksessa sitoutui kieltämään kansallissosialistiset ja fasistiset järjestöt.

Aika näyttää, nouseeko uusi IKL jalalle. Ja tuleeko siitä Halla-aholle hyödyllinen "sylkykuppi" vaiko puolueen hajottaja.

Seppo Keränen

Kokemäki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut