Koskeeko julkisen hallinnon avoimuus myös demareita? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Koskeeko julkisen hallinnon avoimuus myös demareita?

22.1.2021 14:43

Satakunnan Kansan 4.1. julkaisema haastattelu Porin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Kaarina Ranteesta on herättänyt erityisesti demarileirissä kuhinaa. Viimeksi Kari Aaltonen (SK 16.1.) väitti, että Ranteen esiin tuomat väitteet Porin kaupungissa pesivästä salailukulttuurista eivät pidä paikkaansa.

Kirjoituksessaan Aaltonen puhuu kuitenkin vain tarkastuslautakunnan ja kaupunginhallituksen välisestä suhteesta ja näin pyrkii kääntämään huomion pois itse asiasta, Porin kaupungin yleisestä salailukulttuurista, jota kaupungissa on harrastettu jo pitkään.

Kirjoituksessaan Aaltonen viittaa kuntalakiin ja kertoo, että kaupunginhallituksen esityslistat ja pöytäkirjat ovat netissä ja ne saa pyydettäessä myös paperisena. Tämä on totuuden muuntelua.

Ensinnäkin, kuten Satakunnan Kansasta 4.10.2020 saimme lukea, Jiri Mäntysalo kanteli Oikeuskanslerin virastoon Porin kaupungin tavasta, jossa käytössä ovat olleet erikseen salaiset ja julkiset esityslistat. Salaisina käsiteltyjen asioiden otsikot on kerrottu suurelle yleisölle vasta noin viikko kokouksen jälkeen julkaistavassa pöytäkirjassa. Silloin asiasta ei ole voinut etukäteen käydä julkista keskustelua, eikä kuntalaisilla ole ollut mahdollisuutta pyytää asiasta lisätietoa.

Porin kaupunki ei ole myöskään vastannut laissa säädetyn ajan kuluessa tietopyyntöihin. Ei siis ihme, että apulaisoikeuskansleri totesi Porin rikkoneen kuntalakia.

Toiseksi, Satakunnan Kansan päätoimittaja Tomi Lähdeniemi teki Aluehallintovirastolle (AVI) kantelun Porin kaupungin tavasta, jossa tietoa päätöksentekoon liittyvistä asioista on saatu hitaasti tai ei ollenkaan. Tällaisia ovat olleet muun muassa Porin ja Helsingin välisten reittilentojen taloudellisiin vaikutuksiin liittyvät asiakirjat sekä perusturvajohtajan virkaa hakeneiden nimet.

AVI:n arvion mukaan (SK 21.12.2020) kaupunki ei ole noudattanut kaikissa tapauksissa lain määräämiä määräaikoja ja tietopyyntöihin liittyvä ohjaus on ollut epäselvää. Lisäksi AVI:n mukaan kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen on ollut esteellinen, kun kaupunginhallitus on käsitellyt Porin kaupungin antamaa vastausta tietopyyntöjen kanteluun. Muutenkin AVI kiinnitti huomiota Luukkosen tekemiin päätöksiin ja toimintaan, jossa on toistuvasti rikottu esteellisyyssäädöksiä.

Kysynkin nyt sinulta Kari Aaltonen, oletko todella sitä mieltä, kuten kirjoituksessasi väitit, että väitteet salailevasta päätöksenteosta ovat virheellisiä? Ovatko Mäntysalo, Ranne, Lähdeniemi, Aluehallintovirasto ja oikeuskansleri kaikki väärässä ja Porin kaupunki ja sen demarijohto oikeassa?

Hyvään julkiseen hallintoon kuuluu avoimuus. Tämä koskee myös demareita.

Tuomas Zacheus

kasvatustieteen tohtori, dosentti, kuntavaaliehdokas (vihr.)

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut