Tarkastuslautakunta on tehnyt hyvää työtä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Tarkastuslautakunta on tehnyt hyvää työtä

15.1. 21:06

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Kaarina Rannella menee haastattelussa (SK 4.1.) herttaisesti sekaisin lautakunnan lainmukaiset tehtävät ja päivänpolitiikka. Lukijalle saattoi jäädä käsitys, että Ranne puhuu koko lautakunnan edustajana, vaikka todellisuudessa hän puhuu lähinnä vihreiden kunnallisvaaliehdokkaana.

Ensinnäkin Ranne väittää, ettei lautakunta ole saanut päätöksenteossa tarvittavia tietoja. Kuten Ari Nordström jo kirjoitti (SK 12.1.) lautakunnalta ei ole salattu mitään, tietoa on saatu aina, kun sitä on kysytty, ja väitteet salailevasta päätöksenteosta on virheellisiä.

Tarkastuslautakunnalla on kuntalain 124.1 pykälän mukaan oikeus saada tietoja salassa pidettävistä asioista. Tietojensaantioikeus koskee vain Porin kaupungin hallussa olevia asiakirjoja, eikä se voi pyytää tietoja suoraan esimerkiksi kaupungin yhtiöiltä. Tietojen saantioikeus on siis vain lautakunnalla, ei yksittäisillä jäsenillä eli tietojen pyytämiseen tarvitaan lautakunnan päätös. Lautakunnan jäsenet toimivat virkavastuulla, ja heillä on salassapitovelvollisuus.

Lautakunnan puheenjohtajana Ranne voi tehdä esityksiä, joiden perusteella lautakunta voi vaatia kaikkia niitä tietoja, joihin sillä kunnallislain perusteella on oikeus, ja jotka ovat tarpeen, kun lautakunta suorittaa tehtäväänsä esimerkiksi kuntatalouden toteutumisen arvioinnissa. Lautakunta ei kuitenkaan ole oikeusistuin, ja työn tulee perustua lakiin sekä oikeaan ja tarpeelliseen tietoon. Ei torilla kuultuihin hevosmiesten puheisiin.

Suhde kaupunginhallitukseen on hyvä. Rannen arviot kaupunginhallituksesta, jossa vihreiden edustajana on Anne Liinamaa, kertoo enemmän kahden vihreän opettajan väleistä kuin lautakunnan ja kaupunginhallituksen suhteesta. Kaupunginhallituksen esityslistat ja pöytäkirjat ovat saatavilla netissä, mutta toki ne voi pyytää tarpeen niin vaatiessa myös paperilla. Kaupungin johtavat virkahenkilöt, mm. kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen, ovat olleet lautakunnan kuultavina.

Tarkastuslautakunta on kunnallishallinnon tärkeä toimielin, joka yhdessä tilintarkastajan kanssa valvoo ja seuraa hallinnon ja viranhaltijoiden toiminnan lainmukaisuutta, tehtyjen päätösten toimeenpanoa ja seuraa talousarvion toteutumista. Tässä tehtävässään ja tekemissään arvioissa, raporteissa ja toimenpidesuosituksissa, jotka ovat kaikkien luettavissa, lautakunta on tehnyt hyvää ja arvostettua työtä.

Kari Aaltonen

tarkastuslautakunnan jäsen, (sd.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?