Kuonasta vanadiinia, Pori yllättää! - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Kuonasta vanadiinia, Pori yllättää!

14.12.2020 13:57

Torstainen kaupungin superuutinen oli vanadiinin erottelulaitoksen saaminen Tahkoluotoon. Porin virkamiesjohdon mukaan voitimme ”sijoitustaistelun”. Porin kasvupalvelun tehokas tiimi ja syväsataman loistava logistinen sijainti toivat voiton. Yhtiötä suitsutamme eurooppalaisestikin kiertotalouden edelläkävijäksi ja ”se vahvistaa Porin ja Satakunnan maakunnan asemaa Suomen merkittävämpänä teollisuuden ja viennin alueena”.

Tahkoluotoon rakennettavalle tehtaalle on tarkoitus tuoda teräskuonaa laivoilla Raahesta ja ulkomailta. Tahkoluodossa erotettaisiin 6 000 tonnia vanadiinia, jäljelle jäisi 265 000 tonnia jätekuonaa. Jätekuonan hyödyntämistä esimerkiksi maanteiden pohjustamiseen on väläytetty. Jätekuonaa tulisi tehtaasta noin 726 tonnia vuorokaudessa, mikä tekee 20 tonnin rekkakuormina noin 36 rekallista joka vuorokausi.

Vanadiinin erotteluprosessia ei ole julkistettu. Se edellyttää tarvittavan kuonan käsittelyä prosessikelpoiseksi sekä kuivatusta siirtokelpoiseksi. Ilmoitettu pelkkä vain vesihöyryn tulo tehtaasta tuntuu uskomattomalta.

Erotuskuonan koostumus tulee selvittää ja tutkia, onko se todella soveltavaa maanteiden rakentamiseen. Ahlaislaisten takapiha-alueen Peittoon käyttö tämän ongelmajätteen sijoituspaikkanakin on rajallinen. Odottaahan siellä runsain määrin jo nyt hävitettävää tavaraa, jonka väliaikaisen varastoinnin (10 v) aikakello käy. Käsittelyajan päättyessä voi kaupunki joutua vastuuseen ympäristön saastuttamisesta.

Vanadiinin vastaavaa tehdasta alettiin suunnittelemaan vuonna 2011 Raaheen. Valtion omistama Suomen Malminjalostus oli mukana, kun Raahen terästehtaan naapuriin sijoittuva erottelulaitos haki pääomia koti- ja ulkomaisilta sijoittajilta.

Valtion sijoituslaitos Suomen Malminjalostus lähti mukaan ja myös Taivalkosken kunta. Työllistyvien määräksi kaavailtiin 100 henkilöä. Myös Mustavaaran suljettu kaivos luvattiin avata, mutta sekään ei toteutunut.

Tehdashankkeessa oli mukana englantilainen miljardööri. Vanadiiniyhtiö Ferrovan ei saanut tuulta siipiensä alle ja teki vuonna 2019 konkurssin. Taivalkosken kunnan rahat menivät ja Suomen Malminjalostus teki taseeseensa 11 miljoonan euron miljoonan alaskirjauksen. Miljardööri on edelleen miljardööri.

Australialaisessa mediassa Suomea pidetään esimerkiksi kaivosteollisuuden osalta erinomaisena maana. Kultakaivoksiimme perehtynyt Dragon Mining -yhtiö kertoo australialaisessa mediassa käynnistämisen helppoudesta. Lyhytkestoinen kaivos toimii omilla ehdoillaan ja loppuu viranomaisten puuttumatta ongelmiin. Jälkihoidon vastuut jäävät muiden huoleksi.

Porin on selvittävä hankkeen taustat, luvituksen myöntämät ympäristövastuut, viranomaismääräykset, rahoitus, Porin kaupungin velvoitteet ynnä muuta. Yhteiskunnan raha ei saa olla ensisijaisena vastuunhoitajana Tahkoluodonkaan hankkeessa.

Tulisiko tästä positiivinen ”tuhkasta timantteja” -laitos? Huonoja harjoituskappaleita porilaisilla on ollut jo riittävästi.

Markku Tanttinen

kaupunginvaltuutettu

Ikivihreä-valtuustoryhmä

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: