Onko Mäntyluodon telakan kiinteistöjen osto järkevää? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Onko Mäntyluodon telakan kiinteistöjen osto järkevää?

27.11.2020 17:31

Porin kaupunginhallitus käsittelee ensi maanantaina Pori Offshore Construction Oy:n telakan kiinteistöjen ostoa Porin kaupungille. Osto käsittää kaksi kappaletta kiinteistöjä ja niihin kohdistuvat alueet, sekä vesialueen. Yhteensä puhutaan 110 hehtaarin alueesta. Kauppahinnaksi esitetään noin 8 miljoonaa euroa, jossa on huomioitu kiinteistöjen pilaantunut maa-aines. Yhtiö jäisi alueelle edelleen vuokralaiseksi.

Satakunnan Kansan uutisoinnin mukaan oston tarkoituksena on vapauttaa Pori Offshore Constructionille pääomia merituulivoimaloiden jalustojen kehitykseen jäätyvillä merialueilla. Yhtiö omaa tähän teknologiaan patentin.

Porin on tarkkaan harkittava, onko kiinteistöjen ostaminen järkevää. Kaupungin lähettämästä tiedotteesta ei käy ilmi millainen vuokrasopimus Pori Offshore Constructionin kanssa on tarkoitus solmia. Monen vuoden ja millaisella hinnalla? Mikäli vuokrasopimus on riittävän pitkä ja vuokrataso sellainen, että sillä voidaan kuolettaa kauppahinta järkevässä ajassa, on ostaminen kaupungin kannalta järkevää. Onko varmasti huomioitu pilaantuneen maa-aineksen kustannus todellisuuteen perustuen ja varmasti?

Kaupungin tehtäviin ei myöskään kuulu yksityisten yhtiöiden pääomittaminen. Mikäli yhtiö omistaa maailmanluokan teknologian ja patentin en näe yhtiölle mitään ongelmaa pääoman hankkimiseksi markkinoilta. Miksi siis kaupungin tulisi pääomittaa epäsuorasti yhtiötä?

Kaupunginjohtajan mukaan ostamiseen ja sen strategiaan liittyy myös Kirrinsannan alue ja sen kehittäminen. On tarkkaan harkittava, mikä on Porin kaupungille strategisesti järkevää. Ajat ovat tällä hetkellä yrityselämän puolella kovat ja kaikki elinkeinopoliittinen kehittäminen on enemmän kuin tervetullutta. Kehittäminen on kuitenkin tehtävä järkevällä ja kestävällä tavalla. Työpaikkoja ja verotuloja kaupungille kipeästi tarvitaan!

Mikael Ropo

Porin kaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunnan jäsen (kok.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut