Hihat palaa Katajan hurskasteluun - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Hihat palaa Katajan hurskasteluun

Jo riittää, viestii Tommi Raunelan (sd.) ilme. Kuvassa Raunela on äänessä valtuuston kesäkuisessa kokouksessa.

27.11.2020 19:00

Satakunnan Kansa haastatteli 20.11. entistä kansanedustajaa Sampsa Katajaa lähinnä valtuuston päättämiin veronkorotuksiin liittyen. Haastattelussa todettiin, että verot ovat Katajan erityisosaamisaluetta. Katajan kokemukset siitä, että vähemmälläkin tulee toimeen, liittyvät hänen kokemukseensa Namibian savannilla tehdystä vapaaehtoistyöstä sähköistetyssä teltassa.

Olen Katajan kanssa samaa mieltä siitä, että vähemmälläkin tulee toimeen. Mielestäni on kuitenkin liioiteltua sanoa, että sosialistit kurittavat duunaria. Perustelen kantani vain sillä, että tämä 0,75 prosenttiyksikön veronkorotus 2 000 euron tuloluokassa tarkoittaa enimmillään noin 140 euroa ja 5 000 euron kuukausituloilla enimmillään noin 400 euron verojen nousua vuositasolla. Näistä summista työssä käyvät duunarit ja toimihenkilöt pystyvät siis vielä tekemään erilaisia vähennyksiä verotuksessa.

Hurskastelulta Katajan puheet näyttää myös historian näkökulmasta, kun kilpailukykysopimuksessa tehdyt tulonsiirrot ja duunarilta tehdyt leikkaukset tuloista eivät silloin huolestuttaneet oikeistoa.

Haastattelussa Kataja viittaa myös siihen, että monella on hyvä kakkoskoti Eurajoella ja on vain yhden klikkauksen päässä siirtää veronmaksu sinne. Allekirjoittaneella ei ole kokemusta siitä, minkälaisia kakkoskoteja ihmisillä on Eurajoella. Tulee kuitenkin mieleen, että näillä ihmisillä lienee myös varaa maksaa nämä korotukset. Vai onko tämä vauraus syntynyt ahneuden kautta eikä omalla työllä ja ahkeruudella?

Mitä tulee pelon ilmapiiriin, niin on todettava, että Kataja ei ole ollut mukana nykyisessä poliittisessa ytimessä, ei edes kokoomuksessa. Anne Liinamaa totesi eräässä valtuuston kokouksessa, että osa poliitikoista on mykkiä kaupunginhallituksen kokouksessa. Tuosta on tahti muuttunut ja pelon ilmapiiriä pidetään yllä muiden kuin kaupunginhallituksen ”ay-siiven” toimesta. Vanhusten asumispalveluista Kataja toteaa, että pitää valita halvin. Tämän näkökulman ymmärrän hyvin, kun muistelen hänen kirjoituksiaan kansanedustaja-ajoilta. Silloin Katajan lääkkeet olivat kopioitu Saksasta ja hän kannatti jopa palkkojen leikkaamista.

Lentoliikenteestä puhuttiin paljon valtuuston kokouksessa. Voidaan todeta, että niin kuntapäättäjille ja eduskunnalle kuin elinkeinoelämällekin on nyt vähän epäselvää, millaiseksi maailman meno muodostuu, kun pandemia on ohitse. Esimerkiksi tästä käy VR:n matkustajaliikenne.

VR:n ammattilaiset eivät enää usko, että arkipäivien matkustajaliikenne palautuu ”normaaliksi”. Digiloikka on jo otettu. Sama koskee tietysti myös lentoliikennettä. Nykyinen tilanne on varmasti turhauttava lentäjille, turvatarkastajille ja lentokenttien maahenkilöstölle. On helppo päätös keskeyttää lentoliikenne nyt, mutta sen käynnistäminen uudelleen tulee olemaan vaikeampaa. Löytyykö enää operaattoria ja onko Satakunnassa enää muita kuntia kuin Pori, joilla on kiinnostusta lentoliikenteen ylläpitämiseen?

Tommi Raunela

Porin kaupunginvaltuuston jäsen (sd.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut