Tyhjää talouspolitiikkaa valtuustossa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Tyhjää talouspolitiikkaa valtuustossa

Tarkan markan mies, valtuutettu Markku Tanttinen (Ikivihreä) on sitä mieltä, että kiinteistöveron pitäminen entisellään kertoo yrityksille tonttipolitiikan vakaudesta.

22.11.2020 18:46

Kokoomuksen Anttivesa Knuuttila selittelee viime valtuustossa olevaa toimintaa ja esittää mielipiteitään vuosia jatkuneesta ”yli varojen” eletystä Porin taloudenhoidosta. Unohduksen peitto kasvoillaan hän ei kerro talouden päätöksistä kokoomuksen ollessa edellisellä vaalikaudella vetovastuussa.

Porissa talouden tasapainotus, tulojen määrittely ja menokehyksien asetus eri toimialoille ei ole toiminut. Lähes säännönmukaisesti hankekustannukset tehdään alakanttiin, lisärahoitukset otetaan usein paremmin perusteltavissa olevilta suunnitelmilta.

Ne tulevan talousarvion avaukset, joita osin jo on valtuutettujen tiedossa, tulee investointien välttämättömyyden osalta käsitellä kriittisesti. Edessä on perusturvaan ja ilmastopoliittisesti energiapolitiikkaan liittyviä lakisääteisiä ja valtiovallan ohjeistamia asioita, jotka on luonnollisesti hoidettava.

Kokoomuksen politiikkaan on aiemmin kuulunut kiinteistöveron säännönmukainen nosto. Sampsa Kataja Suomi-Areenassa piti veroa erinomaisena asiana, kun sitä eivät kuntalaiset pääse pakoon. Knuuttila pisti nyt vielä paremmaksi, hänen esityksensä kokoomus ja heidän myötäjuoksijansa nostivat 80 vanhan kerrostalon tonttivuokrat 3,5–6 kertaisiksi.

”Kokoomuslaiseen politiikkaan kuuluu johdonmukaisuus, ennustettavuus ja luotettavuus”. Tässä heidän johtolauseensa puhkeaa kukkaan.

Kokoomus lähtisi tasapainottamaan taloutta kertairtisanomisten linjalla. Valittu eläköityvien henkilöiden poistuma asettaa haasteet töiden ja virkojen uudelleen järjestelyssä. Se on kuitenkin pehmeämpi ratkaisu, eikä tuo mittavia taloudellisia sanktioita kaupungille.

Kokoomuksen Mikael Ropo piti valtuustossa hänelle ominaisen uhittelupuheen, jossa hän uskotteli liikemiesystäviensä muuttavan Eurajoelle halvemman veroäyrin vuoksi. Jos asia on todella näin, saamme tietysti häneltä itseltään ensimmäisen muuttoilmoituksen.

Knuuttilan työpaikkana olevan Porin Teatterin näytöskappaleet siirtynevät kaiketi vähitellen monologeiksi ja teatterin talousasiat tulevat ammattimaiseen hoitoon kilpailutetulle tilitoimistolle.

Knuuttilan loppulauseena oleva ”veroja 21 prosenttiin” antaa kuvan hänen talousjohtajan taloustaidoistaan. Veroäyrin hinta on vallan muuta kuin prosenttiosuus. Pienituloisilla prosentit lähtevät nollasta ja nousevat tuloista riippuen. Duunarien tulotasoilla vero jo alkaa tuntumaan, mutta teatterimies ei maksaisi mitään.

Itse valitsin kiinteistöveron noston sijasta veroäyrin noston. Vanhassa kiinteistöverossa pitäytyminen viestii uusille yrityksille, että tonttipolitiikka on vakaata. Kallis kiinteistövero olisi myös kulukahle asuinkiinteistön omistajalle, jos se jää yksin pienituloisen puolison kannettavaksi.

Markku Tanttinen

Kaupunginvaltuutettu (Ikivihreä), Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut