Verokarhun kämmen lyö porilaisia ja yrityksiä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Verokarhun kämmen lyö porilaisia ja yrityksiä

Keskustelu veronkorotuksesta käy kuumana. Porilaispoliitikot epäilevät jopa toisensa taloustietojen kattavuutta.

22.11.2020 8:58

Porin kaupunginvaltuusto päätti maanantain 16.11. veroprosentin suuruudeksi vuodelle 2021 21 prosenttia. Päätös syntyi enemmistöllä, johon kuuluivat sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto (paitsi Erno Välimäki), vihreät, 3 keskustalaista, Simo Korpela (kd.) , Ari Jalonen (sin.) ja Markku Tanttinen (Ikivihreä).

Kokoomus vastusti korotusta ja myös pienempää 0,50 prosenttiyksikön korotusta. Kanssamme samaa mieltä olivat Porin Yrittäjät, jotka vetosivat voimakkaasti veroprosentin korotusta vastaan. Yrittäjien perustelu asialle oli se, että Porissa toimivien yritysten johto ja henkilökunta käyvät neuvotteluja henkilöstön lomauttamisesta ja jopa irtisanomisista vaikeassa taloustilanteessa.

Vähäinen ei ole myöskään ostovoiman osittainen menettäminen veroina, kun nyt paikalliset yritykset tarvitsevat kaikkien mahdollisten tuotteiden ja palvelujen hankinnan kohdentumisen niille.

Yrittäjät ja yritykset henkilökuntineen ylläpitävät veromaksuillaan yhteiskuntaa omalta osaltaan merkittävästi. Samaan aikaan Porin kaupunki ei ole valmis sopeuttamaan omaa toimintaansa, vaan verokorotuksilla (toinen tällä vaalikaudella) ja säästöesitysten torppaamisella turvataan kaupungin työpaikat kaikissa olosuhteissa. Porin Yrittäjät katsoi oikeutetusti, että veronkorotukset auttavat vain hetken, eikä kaupungin kiinteitä kuluja olla leikkaamassa.

Kaupunginhallituksen jäsen Raisa Ranta (vas) kirjoitti tässä lehdessä (17.11.), että ”Veronkorotus on porilaisen yrittäjän etu”. Totean lyhyesti, että jos näin hullusti olisi, tämän kirjoittajan nelivuotiset taloustieteen yliopisto-opinnot olisivat menneet harakoille.

Kuntaverotuksessa on muistettava myös se, että verotuksen vähennysjärjestelmän vuoksi vallitsee kohtalaisen jyrkkä progressiivisuus. Laskin kuntaverolaskurissa, että Porin tämän vuoden veroprosentilla 2 000 euron kuukausituloilla todellinen kunnallinen effektiivinen veroaste on 9,9 prosenttia ja 5 000 euron tuloilla 17,6 prosenttia eli siis varsin kaukana päätetystä veroprosentista. Porinkin yrityksistä varsin monet ovat toiminimiä, kommandiitti- ja avoimia yhtiöitä, joita verotetaan pääosin ansiotuloina. Vain osakeyhtiöt ja osuuskunnat soveltavat 20 prosentin yhteisöverokantaa.

Veronkorotuksen puolestapuhujat perustelivat sitä vastuullisella talouspolitiikalla ja palvelujen turvaamisella. Aika näyttää, miten asioissa käy. Nyt ainakin näyttää, että porilaiset tehostetun palveluasumisen tarpeessa olevat monet ikäihmiset ”jäävät pyöröoveen, jota kukaan ei uskalla pysäyttää” (Britta Raitala ja Aulikki Harju SK 27.10).

Kuntaveron0,75 prosentin korotusta on hyvä verrata työeläkkeen tulevaan korotukseen 1.1.2021. Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistaman työeläkeindeksin mukaan eläkkeet nousevat vuoden alusta 0,5 prosenttia. Porin kaupunginvaltuuston kirjoituksen alussa kerrotun enemmistön päätöksellä porilaisten eläkeläisten eläkkeen korotus tulee siis heti syödyksi, kun uudet veroperusteet astuvat voimaan helmikuussa 2021.

Heikki Santavuo

Kaupunginvaltuutettu (kok.),Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut