Pori tarvitsee valtuustoon päättäjiä, ei napinpainajia - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Pori tarvitsee valtuustoon päättäjiä, ei napinpainajia

Erno Välimäki kirjoittaa, että Pori on jättimäisten taloushaasteiden edessä. Väestön ikääntyminen johtaa hoiva- ja hoitomenojen kasvuun.

12.11.2020 20:05

Valtuutettu Tanttisen (Ikivihreä.) kirjoituksessaan esittämä (SK 10.11.) huomio ”napinpainajista” valtuustossa ja talouden rappiopolitiikasta on täysin aiheellinen.

Porin taloustilanteen korjaamiseksi tehdyt säästölistat sulavat yksi kerrallaan. Kunnianhimoinen, tulevaisuuteen katsova kouluverkkouudistus jäi suutariksi, jossa aluepolitiikka ja seinät asetetaan nykyaikaisten oppimisympäristöjen ja opetuksen edelle.

Kaupungin johdon esitys yt-menettelyn aloittamisesta tyrmättiin ja todettiin, että henkilöstöä vähennetään vain luonnollisen poistuman kautta. Tämä johtaa siihen, että eniten henkilöstö vähenee sieltä, missä on eniten työntekijöitä ja suurin luonnollinen poistuma, perusturvan ja sivistystoimen peruspalveluista.

Monet poliittiset ryhmät ovat viime vuosina vaatineet, että ”säästetään hallinnosta”, tosipaikassa siihen ei löytynyt rohkeutta.

Päättäjiltä pitää löytyä askelmerkit talouden tervehdyttämiseen. Valitettavasti näyttää siltä, ettei tätä tahtotilaa löydy ennen vaaleja.

Sokeakin näkee, että talous on tasapainotettava, mutta puolueet eivät paljasta korttejaan ennen vaaleja. Tärkeimmäksi työkaluksi halutaan, jälleen kerran, kunnallisveron nostoa. Veronkorotus on rajoitettava pakolliseen, eikä sitä tule nostaa ”varmuuden vuoksi”.

Korotettu kunnallisvero on suoraan pois tavallisten porilaisten tilipussista ja syventää koronan aiheuttamaa taantumaa, kun ihmisillä ei ole varaa kuluttaa tai käyttää palveluja. Jopa kuntatalouden väliaikainen alijäämä on parempi vaihtoehto.

Pori on jättimäisten taloushaasteiden edessä. Väestön ikääntyminen johtaa hoiva- ja hoitomenojen kasvuun. Perheiden lisääntyvä pahoinvointi johtaa kalliisiin lastensuojelutoimiin, ja lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmat kuormittavat terveydenhuoltoa.

Pärjätäksemme tulevaisuudessa meidän on koulutettava jokainen ikäluokka aiempaa paremmin. Nämä ovat väistämättömiä kustannuseriä, joista säästäminen olisi hölmöläisen hommaa, ja lasku tulee myöhemmin moninkertaisena maksettavaksi.

Samalla yhteiskunnan rahoituspohja rapautuu, kun teollisuuden työpaikat vähenevät ja pienenevistä ikäluokista löytyy yhä vähemmän veronmaksajia. Verotulot eivät ole kasvaneet alkuunkaan samaa tahtia kuin palveluiden kustannukset.

Velka ei ole kaupungille mikään katastrofi, vaan investointien rahoittaminen lainarahalla on järkevää.

Täysin kestämätöntä on rakenteellinen alijäämä, jolloin velka kasvaa vuodesta toiseen nopeammin kuin maksukyky. Jossain kohtaa tulee pää vetävän käteen.

Valitettavasti näyttää siltä, että Porin poliittinen kulttuuri ei kykene näitä ongelmia ratkaisemaan. Poliittiseen konsensuksen ja “diilaamisen” kulttuuri sekä ryhmäkuriin perustuva ”Porin malli” ei kykene tunnustamaan sitä, että rahoittaakseen välttämättömät peruspalvelut on toissijaisia palveluja ja hallintoa tarkasteltava ja tarvittaessa karsittava.

Nyt kustannussäästöjä haetaan juustohöylällä ja vähentämällä sivistyksen, perusturvan ja palveluliikelaitoksen etulinjan määräaikaisia työntekijöitä. Tämä tarkoittaa vähemmän sairauslomasijaisia ja kovempaa kiirettä niille työntekijöille, jotka tuottavat nämä porilaisten peruspalvelut.

Tämä heikentää palvelujen laatua ja ajaa työntekijämme jaksamisen äärirajoille.

Porin tulevaisuus edellyttää rohkeita päätöksiä – ei leikkaamalla tärkeimmistä palveluistamme, vaan hallinnosta ja ”ylimääräisestä kivasta”, jotta meillä on tulevaisuudessakin varaa turvata laadukkaat ydinpalvelut.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut