Kulttuuritapahtumat eivät kuulu kirkkoon – kirkko tulee säilyttää kirkkona, eikä tehdä siitä markkinapaikkaa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Kulttuuritapahtumat eivät kuulu kirkkoon – kirkko tulee säilyttää kirkkona, eikä tehdä siitä markkinapaikkaa

Kirjoittajan mielestä kirkkorakennuksia ei pitäisi ottaa kulttuurikäyttöön, kuten tuoreissa suunnitelmissa on kaavailtu.

14.5.2019 18:44

Suomessa suunnitellaan kirkkorakennuksille uutta käyttömallia. Aikomuksena on antaa kirkon tiloja erilaisiin kulttuuritapahtumiin, esimerkiksi taidenäyttelyihin. Kyse ei kuitenkaan olisi rahastuksesta, vaan tilaisuudet olisivat ilmaisia.

Onko nyt niin, että kirkkorakennuksemme ollaan muuttamassa hitaasti, mutta varmasti markkinapaikoiksi?

Mielestäni tämän suuntainen toimintamalli ei millään tavalla liity kirkon perinteiseen sanan julistukseen. Toivoakseni olisi jokaisessa pitäjässä jatkossakin paikka, joka olisi pyhitetty vain ja ainoastaan siihen, mihin se on alun perin pyhitetty.

Suurin osa suomalaisista arvostaa kirkkoa ja sen julistamaa evankeliumia. Kirkko on kulkenut ihmisen rinnalla kastetilaisuudesta alkaen ripille pääsyn kautta avioliiton solmimiseen, päättyen viimeiselle matkalle siunaamiseen.

Jos kirkko ei enää ole sen alkuperäisen tarkoituksen mukainen, niin voidaanko kylääkään kutsua enää kirkonkyläksi? Kirkko olisi pikemminkin riisuttu arkirakennus, jolta puuttuisi status ja asema. Nyt päättäjiltä vaaditaan näkemystä, että suomalaiset saisivat pitää kaikella kunnialla oman pyhäkkönsä.

On vaarana, että kirkon päätöksiin sekaantuu maailmallisuutta suosiva henki.

Antti Esala

Honkajoki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: