Suomalainen panimoteollisuus ei kestä enää uusia iskuja - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Suomalainen panimoteollisuus ei kestä enää uusia iskuja

Kirjoittajan mukaan mietojen alkoholijuomien, erityisesti oluen kulutus, on laskenut useana vuonna Suomessa. Juomakulttuurin selkeän muutoksen myötä terveysperustaiselle alkoholiveron nostamisellekaan ei ole samanlaisia perusteita kuin aiempina vuosikymmeninä.

18.9.2019 19:05

Tuore tutkimus vahvistaa pelkojen toteutuneen: Alkoholiveron jatkuvat korotukset ovat räjäyttäneet alkoholin matkustajatuonnin. Erityisesti olutta rahdataan suuria määriä Viron laskettua dramaattisesti alkoholiveroaan heinäkuussa.

Litroina mitattuna niin kokonaistuonti kuin tuonti henkeä kohden kasvoi 40 prosenttia. Heidän määränsä, jotka matkustivat Viroon nimenomaan edullisemman alkoholin vuoksi, peräti tuplaantui. Tästä ei voi vetää kuin sellaisen johtopäätöksen, että mietojen alkoholijuomien verotusta ei yksinkertaisesti voi enää nostaa.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä ei esitetä alkoholiveron korotuksia ensi vuodelle, mikä osoittaa hyvää harkintakykyä. Hallituksen on syytä hyväksyä VM:n esitys sekä lunastaa hallitusohjelmaan kirjattu lupaus tarkastella alkoholin matkustajatuonnin kehitystä.

Matkustajatuonti ei tuo verotuloja Suomeen, vaan ne jäävät Suomenlahden eteläpuolelle. Sen sijaan Suomen veromaksajien kontolle jäävät alkoholin suurkulutuksesta aiheutuvien terveyshaittojen maksaminen.

Suomessa mietojen alkoholijuomien, erityisesti oluen kulutus on laskenut useana vuonna. Juomakulttuurin selkeän muutoksen myötä terveysperustaiselle alkoholiveron nostamisellekaan ei siis ole samanlaisia perusteita kuin aiempina vuosikymmeninä.

Kun alkoholivero on järkevällä tasolla, tärkeät verotulot pysyvät kotimaassa sekä voidaan turvata panimoteollisuuden kilpailu- ja investointikyky. Alkutuotannosta teollisuuteen ja palvelualoille ulottuva ketju työllistää noin 23 000 ihmistä, käyttää suomalaisia raaka-aineita ja maksaa Suomen valtiolle verotuloina vuosittain yli kaksi miljardia euroa.

Koko tuotantoketjun kannalta on tärkeää, että ala säilyttää elinvoimaisuutensa nimenomaan Suomessa. Lyhytnäköisillä veroratkaisuilla tätä pohjaa nakerretaan. Tämän ei pitäisi olla hallituksen, eikä yhdenkään budjetista päättävän lainsäätäjän tavoitteena.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: