Mikä on Porin tulevaisuuden suunta? – ryhdy sinäkin vastuunkantajaksi - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Mikä on Porin tulevaisuuden suunta? – ryhdy sinäkin vastuunkantajaksi

Kirjoittajan mukaan on tärkeää, että kaupunginvaltuutetut tulevat erilaisista taustoista, erilaisella koulutuspohjalla, eri ikäryhmistä ja asuinalueilta sekä ovat erilaisella asiantuntijuudella ja arkikokemuksella varustettuja. Kuka tahansa voi siis rohkeasti hakeutua ehdokkaaksi ensi kevään kunnallisvaaleihin.

15.7.2020 20:19

Kotikuntamme tärkeistä asioista päättää valtuusto, joka valitaan kevään 2021 kuntavaaleissa. Kunnan päätöksentekoa ohjaavat monet lait ja asetukset. Valtuustossa ja lautakunnissa päätetään kaikista läheisemmin elämäämme vaikuttavista asioista.

Valtuutettujen arvomaailma ja tahtotila ohjaa sitä, mihin halutaan panostaa. Nämä päätökset vaikuttavat ennen kaikkea lähipalveluihimme ja arkemme sujuvuuteen.

Kunnan lakisääteisiä tehtäviä ovat koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta, kulttuuri-, nuoriso- ja kirjastopalveluista, kaupunkisuunnittelusta, maankäytöstä, veden- ja energiantuotannosta, jätehuollosta, ympäristöpalveluista, sosiaali- ja terveyspalveluista sekä palo- ja pelastustoimesta huolehtiminen.

Valtuutetut ovat ihan tavallisia kuntalaisia: äitejä, isoisiä, opiskelijoita, sairaanhoitajia tai vaikkapa eläkeläisiä. On tärkeää, että valtuutetut tulevat erilaisista taustoista, erilaisella koulutuspohjalla, eri ikäryhmistä ja asuinalueilta sekä ovat erilaisella asiantuntijuudella ja arkikokemuksella varustettuja.

Kun kirjo on laaja, tulee kaikenlaiset kuntalaisten tilanteet varmasti huomioitua. Valtuutetut kun toimivat juuri kuntalaisten edunvalvojina päätöksenteossa.

Ehdokkaaksi lähtiessä ei tarvitse tietää edellä mainituista asioista tai politiikasta kovinkaan paljoa. Tärkeintä on, että sinulla on halu vaikuttaa johonkin asiaan tai havaitsemaasi epäkohtaan. Se voi olla esimerkiksi sisäilmaongelmien torjuminen tai oman kaupunginosan puolustaminen. Kokouskäytännöt, hallinto ja eri toimialat tulevat kyllä tutuksi, jos mielenkiintoa riittää.

Lisäksi tarvitaan kykyä tehdä päätöksiä. Välillä ne ovat kipeitä ja vaikeita. Luottamushenkilönä tai valtuutettuna tehtäväsi on ajaa kaupungin etua omasi sijaan. Teet tärkeää työtä merkittävässä asemassa.

Kuntavaaleissa Poriin valitaan 59 valtuutettua. Ehdokkaita on moninkertainen määrä valittaviin valtuutettuihin verrattuna. Vaikka äänet eivät riittäisi valtuustoon, on silti mahdollisuus päästä vaikuttamaan esimerkiksi lautakuntaan sinulle tärkeistä asioista.

Kuntapolitiikassa yksittäisellä valtuutetuilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa asioihin. Tarvitset mielipiteesi tueksi faktoja ja perusteluja sekä rohkeutta puhua asiastasi. Lisäksi tarvitset kykyä tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen, koska demokratiassa enemmistö päättää. Käytännöt ja ikivanhat rakenteet eivät muutu, jos ei ole rohkeutta uudistaa ja tuoda uusia ideoita esille.

Seuraavalla valtuustokaudella tulee päätettäväksi isoja ja kipeitä ratkaisuja. Kaupungin talous on mitä on, ja se on ollut sitä jo ennen koronan kuritustakin. Menossa on kolmas (tällä kertaa kymmeniä miljoonia euroja) alijäämäinen tilikausi. Sitä ei voi laittaa koronan syyksi, jo budjetti oli alijäämäiseksi laadittu.

Palveluita pitää olla, mutta pelkäksi velaksi ei voi elää pikavippejä ottaen. Lainat pitää maksaa takaisin.

Lähde rohkeasti ehdolle ja pääset vaikuttamaan kaupunkimme tulevaan suuntaan! Sen aika on nyt.

Viliina Välimäki

Satakunnan Kokoomusnaiset, pj.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: