Lukijalta: Riittääkö jokapäiväinen leipämme tulevaisuudessa? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Riittääkö jokapäiväinen leipämme tulevaisuudessa?

29.7.2020 20:00

Emeritusprofessori Veli Pohjonen pohti (SK 20.7.) ruoka- ja energiaturvan kehittämistä osuvasti. ”Jos ulkomaisen öljyn tuonti tyssää, onko meillä riittäväsi hevosia vetämään koneita peltotöissä?” Se on pohdinnan arvoinen asia.

Fossiilienergiasta irrottautumisesta hössöttävät kaikki, mutta kuinka se onnistuu?. Väitän, ettei mitenkään. Maa- ja metsätaloutemme ovat täysin riippuvaisia tuontiöljystä ja lannoitteiden valmistukseen käytettävästä maakaasusta. Ne ovat mahdollistaneet nykymuotoisen elämämme. Uusiutuvat energialähteet ovat mahdollistaneet vain lisääntyvän energiankäyttömme, eivät siis korvanneet fossiilienergiaa.

Yksikään tukki tai pölli ei tule jalostettavaksi metsästä ilman öljyä, samoin on turve tai viljakuorman laita. Harhakuvitelma, että uusiutuvilla energialähteillä homma hoituu, vaatii lisävalaistusta.

Vastaus on hyvin yksinkertainen. Fossiilienergian energiatiheys on täysin ylivoimainen uusiutuviin nähden, myös haitalliset päästöt. Jos nyt siirrytään uusiutuviin energiaratkaisuihin, tietää se väistämättä rajua elintason pudotusta.

Ihmiset eivät ole koskaan siirtyneet korkeamman tiheyden energialähteestä pienempään tiheyteen. Mikä on todennäköisyys, että teemme jotain, mitä koskaan ennen ei ole tehty? Vaadimme kasvua ja suuruutta. Sen hallitsematon monimutkaisuus on luonut tyydyttämättömän riippuvuuden halpaan energiaan.

Uusiutuvien, pienemmän energiatiheyden käyttöön liittyy, että tarvitaan suurempia määriä materiaaleja tai resursseja saman energiamäärän tuottamiseen, kuin tiheämpää materiaalia tai polttoainetta. Koronavirus pelotti kansan hamstraamaan jauhoja ja elintarvikkeita, myös maanviljelijät hamstrasivat öljyä farmarisäiliöihinsä. Tämä kaikki oli vain esimakua, mutta uskon, että kriisistä jää alitajuntaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Vastakkain ovat ilmastonmuutosta kiihdyttävä tehokas tuontifossiilienergia, jolla kaikki nykypäivänä toimii, vastaan raskas fyysinen työ uusiutuvan energian kera, leivän hankkimiseksi. Vain pakko tulee muuttamaan käyttäytymisemme. Se tarkoittaa, että silloin ei enää ole varaa hankkia korkean energiatiheyden energiaa- ei edes velaksi. Velkahan on lupaus tulevasta energian käytöstä. Velkaa maailmanlaajuisesti tehdään painokoneet punaisina, mutta energiaa emme voi tulostaa.

Jorma Jokisalo

Ulvila

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?