Reposaari on Porin helmi - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Reposaari on Porin helmi, jolle ei saa antaa kuoliniskua

Kolilta Reposaareen muuttanut kirjoittaja muistuttaa, että Reposaari on koko Suomen mittakaavassa niin ainutlaatuinen paikka, ettei sitä saa tuhota palveluja karsimalla.

12.6.2020 7:00

Olen asunut nyt reilun kuukauden Reposaaressa. Muutin tänne tyttären perheen innoittamana. He muuttivat Räpsööseen viime kesänä myönteisen koulupäätöksen jälkeen.

Perheessä on yksi päiväkotilainen ja toinen lapsi tulossa. Ymmärrän hyvin heidän huolensa ja suuttumuksen, kun nyt Porin päättäjät pettävät lupauksensa.

Muutin tänne Kolilta, sitä ennen olen asunut Valamon luostarin lammastilalla Heinävedellä ja ollut osakkaana matkailu- ja kehräämöyrityksessä Pohjois-Karjalassa. Kokemukseni perusteella voin sanoa, että Reposaari on Porille helmi, jota sen kannattaisi hyödyntää matkailussa sekä Porin imagossa.

Räpsöössä on vielä tallella aitoja elämyksiä ja tarinoita, joita nykyajan matkailussa kipeästi kaivataan. Täällä on meri, kalastus, kalastajat ja hyviä kalaruokapaikkoja, joita on mahdollisuus vielä kehittää. Täällä on vanhoja räpsööläisiä, jotka tuntevat historian ja täällä on nuorta innostunutta väkeä, jotka haluavat kehittää kaupunginosaa sen perinteitä kunnioittaen.

Tätä positiivista talkoohenkeä Porin pitäisi hyödyntää eikä tukahduttaa.

Kaupunginosana Reposaari on ainutlaatuinen. Pelkäsin ikävöiväni Kolin kansallismaisemaa, jossa asuin ja valokuvasin 11 vuotta. Ei valokuvaaja täällä todellakaan pitkästy: meri, linnut, rantakalliot, kala- ja venesatamat, puukorttelit leveine katuineen, kirkko, viehättävät pihapiirit, kunnostetut ja kauniisti rapistuneet vanhat huvilat.

Paljon Suomea kiertäneenä voin sanoa, että Räpsöö on harvinaisen hyvin säilynyt harmoninen kokonaisuus. Uskon, että minulle riittää täällä kuvaamista seuraaviksi kymmeneksi vuodeksi.

Riittää, jos Porin päättäjät eivät anna kuoliniskua tulevaisuuden matkailuvaltille viemällä Reposaaresta palvelut ja siten vähitellen näivettämällä saaren. Tällaisella politiikalla menetetään jotain korvaamatonta.

Olen opettaja ja neljän lapsen äiti. Kaikki lapseni ovat käyneet alakoulunsa pienissä kyläkouluissa eikä minulla ole niistä mitään huonoja kokemuksia. Sieltä he ovat saaneet hyvän pohjan, ovat kaikki suorittaneet vähintään yhden korkeakoulututkinnon ja ovat työelämässä.

Minusta tärkeintä, mitä lapselle voidaan opettaa, on yhteistyökyky, toisten huomioonottaminen ja uteliaisuus tiedonhankintaan. Tärkeää on myös, että lapsella on juuret ja ympärillään turvallinen yhteisö. Tämän kaiken voi Reposaari ja sen koulu tarjota.

Reposaari on saaristokaupunginosa ja sen ansiosta Porille maksetaan saaristolisää. Reposaaren kaava on museoviraston suojelema.

Koulukortteli on historiallinen omalaatuinen kokonaisuus. Se on keskellä saarta ja on tärkeää, että se säilyy elävänä. Nyt siellä toimivat kirjasto ja Reposaari-yhdistys.

Osa tiloista on tyhjillään. Tiloihin sopii erinomaisesti luokat 1- 6 ja päiväkoti. Lisäksi kortteliin voisi siirtää terveyspalvelut. Silloin Reposaaren sydän olisi kunnossa ja sykkisi valoisaa tulevaisuutta Porin seudulle.

Kirsti Hassinen

Tietokirjailija ja valokuvaaja, Reposaari

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: