Yli 70-vuotiaita suojellaan, eikä vangita - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Yli 70-vuotiaita suojellaan, eikä vangita

30.4.2020 20:35

Marja-Leena Lindin vuodatus (SK 30.4.) nosti ärsytyskynnykseni sen verran korkealle, että haluan vähän toisenlaistakin näkökulmaa asiaan. Tartuntalain mukaiseen karanteeniin määrää tartuntatautilääkäri. Nykyiseen suositukseen on pitänyt laittaa joku kriteeri. Olisi mahdotonta tehdä jokaiselle lääkärintarkastus tätä varten.

Ketään ei ole vangittu, vaan pyritty välttämään sairautta niiltä, joilla se aiheuttaa vakavimpia oireita ja todennäköisemmin tehohoitoa. Tämä koskee myös alle seitsemänkymppisiä perussairaita. Yli 70-vuotiaan fysiologia on hyvästä terveydentilasta huolimatta jo vuosien varrella muuttunut paljon huonommaksi vastustamaan viruksia.

Lähes ”karanteeni-ikäisenä” ja jonkinlaisen perussairauden omaavana olen ottanut nämä suositukset vakavasti. En haluaisi sairastua, en sairastuttaa ketään, enkä ennen kaikkea viedä tehohoitopaikkaa keneltäkään nuoremmalta, jolla on paljon enemmän elämää edessään.

En ole jäänyt kotiin makaamaan. Liikun ja touhuan ja näen kavereitakin ulkona turvaetäisyydellä. Oman perheen jäsenet käyvät pihassa samoin edellytyksin. Omakotiasumisessa tämä on toki helpompaa kuin kerrostalossa.

On myös paljon ihmisiä, joille ei ole suotu lastenlapsia, vaikka niitä kuinka haluttaisiin. Tuntuu ikävältä kun osa valittaa siitä, että muutama kuukausi menisi nyt halailematta ja pussailematta, vaikka on Skypet ja muut.

Erityisen ikävää tilanne on yksinäisten vanhusten osalta. Kaikki tuki heidän jaksamiselleen. Puhelimen välityksellä virus ei leviä.

Koko ongelman ratkaisu on kuitenkin omissa käsissämme. Ei tätä silläkään ratkaista onko ryhmässä luvallinen 9 vai luvaton 11 henkilöä. Voimme jokainen huolehtia siitä, että lähikontakteja on mahdollisimman vähän.

Monissa työpaikoissa tämä ei ole edes mahdollista ja pidän näidenkin työntekijöiden tilannetta paljon vaarallisempana kuin seitsämänkymppisen pariskunnan karanteenin aiheuttamaa ”helvettiä”.

Ari Nordström

Kaupunginvaltuutettu (sd.), Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?