Tulossa uusi normaali? – Etenkin nuorisolle, jolla on elämä vasta edessä, tämä epämääräisiä ja ehkä pelottavia tulevaisuuden kuvia herättävä sanonta on erittäin epäonnistunut - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Tulossa uusi normaali? – Etenkin nuorisolle, jolla on elämä vasta edessä, tämä epämääräisiä ja ehkä pelottavia tulevaisuuden kuvia herättävä sanonta on erittäin epäonnistunut

29.5.2020 17:54

Sanonta uusi normaali on esiintynyt usein koronaepidemiaa koskevien lausuntojen yhteydessä. Uusi normaali on joko kotoperäinen keksintö tai maailmalta tullut, mutta mielestäni kuitenkin pääosin epäonnistunut ja masentava.

Etenkin nuorisolle, jolla on elämä vasta edessä, tämä epämääräisiä ja ehkä pelottavia tulevaisuuden kuvia herättävä sanonta on erittäin epäonnistunut. Toki jotkut uudenlaiset tavaksi jäävät käytänteet voivat tuoda uusia mahdollisuuksia.

Kun koronaa on vielä toistaiseksi vähän tutkittu, niin ei voida tietää kaikkia eteen tulevia taudin aiheuttamia ongelmia eikä sen kestoa. Tuleeko siihen immuniteettia? Saadaanko tuotettua sopivaa rokotetta? Viisaita ollaan vasta joskus epidemian jälkeen, jos silloinkaan.

Karanteeni-ikäisiä asia masentaa. Mitä uusia haasteita ”uusi normaali” tuo tullessaan, moni miettii. Tälläkin hetkellä useilla ikääntyneillä on riittävästi ongelmia esimerkiksi älykännyköiden ja tietokoneiden kanssa asioidessa. Kuinka suuri digiloikka onkaan tulossa?

Epidemian aikana on kuultu monia asiantuntijoita. Äänessä ovat olleet lääkärit, epidemioiden asiantuntijat, historiassa esiintyneisiin kulkutauteihin perehtyneet, THL:n professorit, taloustieteilijät. Liikkeellä on ollut monenlaista ennustajaeukkoa ja -ukkoa. Kohta ovat maailmanlopun ennustajat.

Kansalaisten mielipiteen mukaan hallitus on onnistunut koronan torjunnassa aika hyvin. Se on itse myöntänyt tekemänsä virheet. Oppositio oli epidemian alkuvaiheessa varsin varovainen arvostellessaan hallituksen toimia. Ilmassa leijui melkein ”talvisodan henki”?

Opposition johtajat olivat varmasti mielissään siitä, etteivät juuri nyt ole hallitusvastuussa. Mutta rauhallisen alun jälkeen on hallituksen toimien arvostelu alkanut kiihtyä, täytyyhän opposition hoitaa demokratian sille myöntämä oikeus ja tehtävä.

Ainakin politiikassa vanha normaali on palannut. Vaaleja on edessä ja puolueilla täytyy olla omia ehdotuksia siitä, mitä pitäisi tehdä ja miten olisi pitänyt toimia jo aikaisemmin. ”Mitä me jo silloin sanoimme ja ennustimme.”

Jälkiviisaus on kaikkein imelin viisauden laji, totesi jo aikoinaan Kainuun korpifilosofi Konsta Pylkkänen.

Eero Hulkko

Ulvila

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: