Poliisi yrittää siivota Satakunnan huumeongelmaa – kouluikäiset huumeidenkäyttäjät ja kasvava kannabiksen käyttö pitäisi huolettaa muitakin kuin poliisia - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Poliisi yrittää siivota Satakunnan huumeongelmaa – kouluikäiset huumeidenkäyttäjät ja kasvava kannabiksen käyttö pitäisi huolettaa muitakin kuin poliisia

Kirjoittaja muistuttaa, että viime viikolla julkaistussa tutkimuksessa ei näy lainkaan kannabis, joka on yleisin Satakunnassa käytetty huume. Pahimmillaan kannabis sairastuttaa skitsofreniaan.

22.3.2019 20:40

SK tekstaripalstalla (20.3.) kysyttiin: mitä tehdään kasvavalle huumeongelmalle Satakunnassa? Huoli on ajankohtainen. Vastuu asiasta kuuluu meille kaikille: vanhemmille, kaverille, koululle ja monille eri viranomaisille - kuten poliisille. Poliisi näkee huumausainerikollisuuden kasvun muun muassa lisääntyvinä huumerattijuopumuksina, kasvavina huumetakavarikkoina tai syrjäytyvinä ja mielenterveysongelmista kärsivinä nuorina.

Netti on mahdollistanut huumausaineiden, kuten muuntohuumeiden ja lääkeaineiden helpon saatavuuden, mikä näkyy monina yhteiskunnallisina haittavaikutuksina ja kasvavina kuluina.

Huumausainerikollisuudessa on kyse vaikeasta ja monisäikeisestä ongelmasta. Kyse on piilorikollisuudesta, johon voidaan puuttua vain aktiivisella toiminnalla ja yhteistyöllä. Satakunnassa järjestyspoliisin kenttävalvontaryhmä on alkuvuonna paljastanut kymmeniä huumausaineiden kasvattajia, välittäjiä ja myyjiä sekä takavarikoinut ennätyssuuria eriä huumausaineita, joiden käyttöannokset ovat gramman kymmenesosia.

Monet käyttäjistä ovat kouluikäisiä nuoria, jotka ovat poliisin tutkinnan prioriteetissa ensimmäisinä - mikä voisi olla tärkeämpää? Useat käyttörikosvihjeestä alkaneet jutut ovat rikostutkinnassa kasvaneet törkeiksi huumausainerikoksiksi ja siirtyneet tutkittaviksi rikospoliisin huumeryhmälle. Huolestuttavaa on, että useilla huumekauppiailla on myös itsellään pieniä lapsia.

On vain vaarallisia ja erittäin vaarallisia huumausaineita. Kun viestimet viime viikolla julkaisivat huumeiden käytön yleisyydestä kertovan jätevesitutkimuksen, näkyivät seulassa pääasiassa vesiliukoiset huumausaineet, esimerkiksi amfetamiini, ekstaasi ja kokaiini. Nämä kaikki on määritelty erittäin vaarallisiksi huumausaineiksi.

Tilastoissa ei näkynyt rasvaliukoista kannabista, joka "kotikasvatettuna" on yleisin alueella käytettävä huumausaine. Rasvaliukoinen kannabis tarttuu aivokudoksiin ja elimistöön samalla tavalla kuin se tarttuu viemäriputkien seinämiin. Se lamaa ajatuksenvirtaa, passivoi sekä aiheuttaa paniikkikohtauksia, ahdistusta ja masennusta. Pahimmillaan kannabis sairastuttaa skitsofreniaan tai muihin vakaviin mielialahäiriöihin.

Tupakkalainsäädännön kiristyessä, on samaan aikaan käyty keskustelua kannabiksen laillistamisesta - molemmat asiat jakavat ihmisiä voimakkaasti. Sarkastisesti voisi pohtia: kumpi on pahempi, keuhkosyöpä vai skitsofrenia? Kannabista polttamalla voi saada molemmat.

Lasten ja nuorten huumeiden käyttö on vakava asia, johon vaaditaan tiukkaa puuttumista. Mitä nopeammin nuorelle saadaan apua, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on selviytyä. Lähtökohtaisesti toivotonta tapausta ei ole.

Rajat lisäävät turvallisuutta. Apua: tietoa, neuvoja ja ohjeita saa asiaan perehtyneiltä viranomaisilta. Kun vanhempi epäilee lapsensa huumeiden käyttöä, pitää asia ottaa puheeksi. Puheeksioton tarkoituksena on ilmaista huoli nuoren vahingollisesta käyttäytymisestä, kertoa käytön riskeistä ja seurauksista, lopettaa käyttö sekä motivoida nuori ottamaan vastuun itsestään.

Elämä on tässä ja nyt. Puhukaa lastenne kanssa huumeista, kun he vielä haluavat - ja voivat vastata.

Juha Joutsenlahti

Ylikomisario, Lounais-Suomen poliisilaitos

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: