Kova Brexit häämöttää - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Kova Brexit häämöttää

Brexit on totta! Britannian liput liehuivat eikä yhtään tähtilippua näkynyt samassa kuvassa.

24.5.2020 22:00

Britannian EU-erossa on riittänyt värikkäitä vaiheita. Epävarmuus tulevasta on se, mikä on pysynyt. Juuri nyt vaikuttaa siltä, että Britannian sopimukseton EU-ero eli kova Brexit voi toteuta vuoden lopussa.

Se on uhkakuva tilanteesta, jossa kaikki häviäisivät. Toisaalta aikaa on vielä, eikä ole syytä vähätellä diplomaattien kykyä löytää luovia ratkaisuja.

Britannian EU-eron toteutuminen tammikuun lopussa käynnisti Brexitissä uuden vaiheen. Neuvottelut siitä, millä ehdoilla ja milloin Britannia eroaa EU:sta, muuttuivat neuvotteluiksi tulevasta suhteesta.

Britannian erosopimukseen sisältyy vuoden loppuun saakka kestävä siirtymäkausi. Tänä aikana Britannia säilyy EU:n sisämarkkinoilla, on mukana tulliunionissa ja noudattaa myös EU:n kansainvälisiä velvoitteita. EU:n päätöksentekoon maa ei enää osallistu.

Neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta käynnistyivät maaliskuussa. EU:n tavoitteena on, että kaupankäyntiin Britannian kanssa ei jatkossakaan tule kiintiöitä eikä tulleja. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan EU haluaa myös varmistua tasapuolisten kilpailuedellytysten toteutumisesta.

EU haluaa estää mahdollisen polkumyynnin sisämarkkinoillaan. Tämä tarkoittaa sitä, että valtiontukiin, työoloihin, sosiaalisiin oikeuksiin, kuluttajansuojaan, ympäristöön, ruokaan ynnä muihin asioihin liittyvillä normeilla on suuri rooli tulevassa sopimuksessa. Myös kalastus ja EU-tuomioistuimen rooli ovat tärkeitä neuvottelukysymyksiä.

Britannialle EU:n vaatimukset ovat vaikea pala nieltäväksi. Pääministeri Johnson on linjannut tiukasti, että Britannia ei jatkossa aio noudattaa EU:n standardeja. Toisaalta Johnson on korostanut, että Britanniassa standardit ovat korkealla tasolla.

EU:n ja Britannian neuvottelut ovat jääneet koronakriisin varjoon. Toukokuun puolivälissä käytiin kolmas asiaan liittyvä neuvottelukierros. Neuvotteluissa ei ole juurikaan edetty.

Kireä aikataulu on suuri haaste. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier ehdotti aiemmin siirtymäkauden pidentämistä, mutta pääministeri Johnson on pitänyt tiukasti kiinni lyhyestä siirtymäkaudesta. Käytännössä neuvotteluratkaisun pitäisi syntyä hyvissä ajoin ennen vuoden loppua.

Osapuolet ovat sopineet, että neuvotteluissa on edettävä kesäkuuhun mennessä. Tilannetta arvioidaan juhannuksen tietämillä pidettävässä Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Mikäli sopimus määräajassa Britannian kanssa ei näytä mahdolliselta, on EU:n toden teolle alettava valmistautumaan sopimuksettomaan eroon.

Sopimuksettomassa erossa kauppasuhteiden pohjana olisivat maailman kauppajärjestö WTO:n puitteissa sovitut säännöt. Britannian hallitus julkisti äskettäin tullit, joita maassa tällöin sovellettaisiin vuoden 2021 alusta.

WTO-tullit ovat korkeita muun muassa maito- ja lihatuotteilla. Britannia voi soveltaa näitä alempia tullitasoja, mutta tasapuolisesti kaikkiin WTO:n jäsenmaihin. Kilpailu Britannian markkinoilla EU:n näkökulmasta kiristyisi.

Tilanne olisi kaukana EU:n tavoittelemasta tullittomasta kaupankäynnistä. Huomionarvoista on myös se, että Britannia ja USA aloittivat äskettäin neuvottelut keskinäisestä kauppasopimuksesta.

Kovan Brexitin seuraukset olisivat erityisen suuret EU:n maatalousmarkkinoilla. Britannia on suuri maataloustuotteiden tuoja ja tullit maatalouskaupassa sekoittaisivat EU:n maito- ja lihamarkkinat.

Vaikutukset tuntuisivat nopeasti myös Suomessa.

Kirjoittaja on johtaja MTK:ssa, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: