Pelasta pörriäinen mutta tuhoa lupiinit? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Pelasta pörriäinen mutta tuhoa lupiinit?

29.6.2020 19:08

Kyllä, niin se on! Luonto tarvitsee pölyttäjiä. Pölyttäjät tarvitsevat ravintoa, jota ne saavat kukista.

Ainakin Ylen kanavilla on koko kesän pyörinyt video Pelasta pörriäinen. Samaan aikaan toitotetaan, kuinka vieraslajit kuten lupiini ja kurtturuusu pitää tuhota, mutta mitä tilalle?

Ylen uutiset niin ikään hiljattain kertoi, kuinka eräs mökkiläinen oli tuhonnut suurelta alueelta kaikki lupiinit. Kuvissa sitten näytettiin, kuinka entisen lupiinikeitaan tilalla oli nyt tasaista nurmikenttää. Ei kuitenkaan todettu, että nyt pörriäiset palastuvat, vaan toivotettin menestystä loppujenkin lupiinien hävittämiseen.

Surkeassa jamassa on pörriäismaailma monin paikoin kaikissa taajamissa. Kaikkiin mahdollisiin paikkoihin kylvetään nurmea, jota sitten CO2-päästöjä tuottavilla leikkureilla pitkät kuumat kesät leikataan. Onko koskaan mahdettu aidosti edes pohtia mahdollisuutta siihen, että tehtäisiin niittyjä, jotka syksyisin niitettäisiin?

Porissa on sentään otettu askel tulevaisuuteen. Sähköllä toimivat robottileikkurit leikkaavat kesätyöntekijöiden sijaan ruohoa jopa viikonloppuisin. Juuri äsken katselin, kuinka tuollainen leikkuri huristeli "tyytyväisenä" pitkin auringonpolttamaa nurmikenttää - miksi? Onko pakko leikata jos ei ole leikattavaa?

Voitaisiinko kuntien puistoalueille istuttaa lehtipuiden sijaan hyötykasveja? Marjapensaita ja omenapuita? Olen muuten kuullut, että nykyisin kouluissa ei enää opetettaisi, että kasvit tarvitsevat kasvamiseen hiilidioksidia (CO2). Toivottavasti olen kuullut väärin!

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?