Vallatonta vallankäyttöä Porissa – näköalattoman johtamisen ja leväperäisen taloudenpidon aika on ohi - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Vallatonta vallankäyttöä Porissa – näköalattoman johtamisen ja leväperäisen taloudenpidon aika on ohi

22.7.2020 20:00

Porilaisille veronmaksajille on tulossa kovat ajat. Kaupungille on monien vuosien mittaan kertynyt mittava budjetin alijäämä, jota pitäisi nyt alkaa kuroa kokoon, mutta miten siinä asiassa edetään, siinäkin on omat ongelmansa. Leväperäisen taloudenpidon ja näköalattoman johtamisen aika alkaa olla ohi ja kuntalaisille on selviämässä miten ja minkälaista poliittista peliä käydään. Ja miten vähäisellä kokemuksella, koulutuksella ja kannatuksella on mahdollista päästä näinkin suuren kaupungin ohjaksiin kiinni.

Miten rakennetaan se vallan linnake, jonka purkamiseen eivät äänestystulokset enää vaikuta. Pitää olla pelisilmää vallan ja kunnallisten työpaikkojen jaossa, niin että lähipiiri ja tukijat ovat lähellä ja vastustajat kaukana.

Kuntavaaleissa äänestystuloksella on kovin vähäinen vaikutus demokratiassakin, toverit kun katsovat kullekin sopivan luottamustehtävän. Pelimiehelle saattaa vuosien mittaan kertyä erilaisia hallintotehtäviä moniakin, joista kertyy jo tulojakin mukavasti, joten siitä vallastakaan ei niin helpolla luovuta. Jos ja kun näitä pelaajia sattuukin samaan kentälliseen useampia, niin mukavastihan siinä aika kuluu.

On kiva palvella yhteiskuntaa ja kehittää tärkeiksi katsomiaan asioita kaiken kansan eduksi, vaikka tulee tietysti joskus takapakkiakin. Kaupungilla kun on niin monia asioita, jotka pitäisi hoitaa niin että kansalaiset ja veronmaksajat ne hyväksyisivät.

Kiinteistöt, koulut ja vanhustenhuolto tuppaavat olemaan usein niitä kompastuskiviä ja joskus saattaa joukossa olla sellainen toverikin, jonka ajatukset ja kansan tuki eivät välttämättä tähän soppaan sovi.

Veronmaksajat ja kuntalaiset ovat antaneet valtakirjan ehdokkaalleen hoitaa yhteisiä asioita parhaaksi katsomallaan tavalla ja tämä olkoon hänen oikeutensa, jota ei mikään klikki voi kiistää. Puolueiden sisällä ja puolueiden välillä pitää löytää sopu ja ratkaisut, miten selviämme tästä eteenpäin.

Kaikki talousviisaat julkituovat sen tosiasian, ettei paluuta koronaa edeltävään aikaan ole, jonkin on muututtava. Kaupungin talouden kohentamiseksi on tehtävä yhteistyötä yli puoluerajojen merkittävien säästökohteiden löytämiseksi niin, että elettäisiin ”suu säkkiä myöten”.

Kaikesta on tingittävä ja säästettävä, alkaa voisi vaikka kaupungin suureksi paisuneesta johto-organisaatiosta konsernikuvioineen. Siitä kakusta voisi leikata vaikka ensin, yhdistelemällä ja laajentamalla vastuualueita.

Pasi Järvinen

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: