Leijona Catering: Varusmiehille tarjottava ruoka pääosin suomalaista - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Leijona Catering: Varusmiehille tarjottava ruoka on pääosin suomalaista

28.7.2020 12:14

Huittislainen varusmies Joonas Immonen kertoi Satakunnan Kansassa (24.7.) havainnoistaan liittyen armeijan ruokahuoltoon. Vastuullisena ja sataprosenttisesti suomalaisena ruoka-alan toimijana haluamme tuoda avoimesti esille ruokaan ja raaka-aineisiin liittyviä asiat, koska jutussa oli virheellisiä väittämiä.

Immonen mainitsi jutussa, että häviävän pieni osa Säkylän varuskunnan elintarvikkeista on kotimaista alkuperää. Tämä ei pidä paikkaansa, koska jo vuonna 2019 kaikkien Leijona Cateringin hankintojen yhteenlaskettu suomalaisuusaste oli 73,7 prosenttia.

Ruuan suomalaisuusasteen nostaminen on ollut meillä pitkään tärkeä tavoite ja raaka-aineiden suomalaisuutta nostetaan edelleen vuoden 2020 aikana.

Immonen totesi jutussa, että vaikka kotimaisen ruuan puolesta liputetaan, edes valtion omistama yritys eli Leijona Catering Oy ei pyri tähän. Väittämä on täysin virheellinen, koska tähtäämme 1.6.2020 uudistetun hankintasopimuksen myötä aiempaakin vastuullisempaan ja suomalaisempaan raaka-ainehankintaan.

Ilmoitamme julkisesti nettisivuillamme varsin korkeat raaka-aineen suomalaisuusasteet. Esimerkiksi maito, tuore leipä ja peruna ovat 100-prosenttisesti suomalaisia. Myös kaikki lihat ja lihajalosteet ovat 100-prosenttisesti suomalaisia, mutta hävikin välttämiseksi vanhan sopimuskauden raaka-aineita on yksittäisessä tapauksessa käytetty.

Olennaista on myös siirtyminen kohti hiilineutraalia Suomea eli pystymme vähentämään ilmastokuormitusta valmistamalla ruokaa kotimaisista elintarvikkeista.

Immosen mukaan varusmiehillä ei ole vapautta vaikuttaa kulutuspäätökseen. Todellisuudessa heillä on mahdollisuus vaikuttaa monella tapaa. Meille on mahdollista lähettää asiakaspalautetta ja aloitteita on mahdollista tehdä myös varusmiestoimikuntien kautta.

Molempien reittien kautta esitetyt asiakkaiden toiveet on kuultu ja ruokaa on kuluneina vuosina muokattu aiempaa terveellisemmäksi ja runsaammin kasviksia sisältäväksi.

Olemme tuoneet yhdessä Puolustusvoimien ja Sydänliiton kanssa Sydänmerkki-ateriat kaikkiin Suomen varuskuntiin. Noin puolet tarjoamistamme pääruuista täyttää Sydänmerkki-aterialle asetetut kriteerit, jotka liittyvät rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään.

Koemme, että tarjoamalla asiakkaillemme laadukasta ja terveellistä ruokaa, voimme auttaa varusmiehiä tekemään hyviä valintoja sekä ympäristön että terveellisten elintapojen näkökulmasta.

Lehtijutussa Immonen väittää myös, ettemme ilmoita lihan alkuperää ja kotimaisuusastetta. Meidän vakiintuneena käytäntönä on ilmoittaa raaka-aineen, muun muassa lihan alkuperä. Ilmoitamme myös aterioidemme ainesosat ja ravintosisällöt nettisivuillamme säännöllisesti julkaistavissa ruokalistoissa.

Immonen totesi haastattelussa, että ehkä seuraava erä saa kotimaista jogurttia. Sekä nykyinen että tuleva saapumiserä saavat takuulla suomalaista jogurttia. Myös meidän rahkat ja viilit ovat 100-prosenttisesti suomalaisia.

Otsikon väittämä, ettei edes kurkku ole suomalaista, on virheellinen. Säkylässä on tarjottu ainoastaan suomalaista kurkkua kesä-heinäkuussa.

Suvi Pitkänen

Viestintäpäällikkö, Leijona Catering Oy

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: