Onko Suomi EU-budjetin neuvottelijana voittaja vai häviäjä? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Onko Suomi EU-budjetin neuvottelijana voittaja vai häviäjä?

28.7.2020 21:00

Jos neuvottelujen tulosta kysytään Suomen oppositiopuolueilta, niin tulosta voidaan pitää vähintään katastrofaalisena, mutta kun asiaa kysytään pääneuvottelija Sanna Marinilta, on tulos aivan erinomainen. On toki sanottava, että jotain hyvääkin Suomi sai.

Näin äkkiseltään tulee mieleen maatalous, jolla jotenkin on pientä toivoa menestyä ilmastollisesti karussa ympäristössä. Maatalousministeri Jari Leppä on sitkeästi yrittänyt pitää viljelijäväestön puolta, mutta sekään ei aina riitä taistelussa suuria Etelä-Euroopan maatalousvaltaisia maita vastaan.

Jokin aika sitten Satakunnan Kansassa Jukka Tuori kirjoitti asiantuntevasti ilmastonmuutoksesta, maataloudesta, kaupasta ja ruoantuotannosta.

Yksi asia on kuitenkin jäänyt vähemmälle huomiolle, nimittäin kalastuselinkeinon harjoittajat. Tämän ammatin harjoittajien joukko vähenee vuodesta toiseen. Ulkomailta rahdattu kala näkyy enenevässä määrin suomalaisten ruokapöydissä.

Syitä on useita: Suomalaisen kalan jalostusaste on vielä hyvin vähäistä. Suurin syyllinen on Euroopan unioni, joka direktiiveineen on jatkuvasti pienentämässä kalastuskiintiöitämme rannikkomme vesialueilla.

Ulkomaalaiset troolarilaivastot valtaavat vähitellen merialueitamme. Sanonta kateus vie kalatkin vedestä, pitänee tässäkin yhteydessä paikkansa.

Tavallisen kuluttajan kannalta on valitettavaa, että suomalainen kala joutuu suuressa määrin eläinten rehuksi sekä pakasteina naapurimaiden ruokapöytiin. Kalastuselinkeinon hiipumiselle ja kalakantojen pienentymiselle on myös luonnollisia syitä.

Esimerkkinä voidaan mainita hylkeet ja merimetsot. Luonnon monimuotoisuuden nimissä suojellaan haitallisia eläimiä, jotka itse asiassa tuhoavat luontoa, mutta tämän asian hillitsemiseksi ei ole saatu mitään tolkkua. Jopa entinen maatalousministerikin on käynyt tutustumassa edellä mainittuihin haittailmiöihin. Tuloksista ei ole hiiskunut vähääkään. Kansanedustajan paikka meni, mutta valtiosihteerin paikka tuli, näin meillä.

Luonto- ja ilmastoasiat olivat myös EU-neuvottelujen asialistalla, mutta aika näyttää, mitä saavutetaan vai saavutetaanko mitään. Tuntuu vähän siltä, että jokainen unionin jäsenmaa tulee toimimaan omien tavoitteiden ja mieltymyksiensä mukaan, mikäli valvontaa ei kyetä aukottomasti toteuttamaan.

Erkki Santala

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: