Ehdotus: Satapaskasta torimuuri kattoterasseineen ja kahviloineen - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Ehdotus: Satapaskasta torimuuri kattoterasseineen ja kahviloineen

Kirjoittaja ehdottaa, että Satapaska puretaan ja tilalle rakennetaan torimuuri, jossa toimisi kahviloita, erikokoisia myymälöitä, yleisövessat sekä katutason että kattotason terassi. Valokuvainstallaatio on Tina Nymanin käsialaa.

25.1.2020 7:00

Porin torin laidalla ennen asuneena tuli ikkunasta kurkkien seurattua torin elämää. Oli vilskettä ja vaarallisia tilanteita. Tori on torikaupan näivettymisen ja ostostapahtumain painopisteen muutoksen myötä menettänyt menneen statuksensa.

Ilolla olen lehdestä lukenut analyysiä torista ja sitä ympäröivistä rakennuksista. Vilkasta on ollut myös yleisönosastoilla. Hyvä niin.

Tori ei olisi Porin tori, jollei se olisi tuon näköinen. Riemulla taas luin pohdintaa niin sanotun Satapaskan tulevaisuudesta. Ollako vai ei olla?

Ratkaisuna purkaminen ja uuden rakentaminen on ainoa oikea, kun toria varustetaan tulevien vuosikymmenten haasteisiin. Uusi, pari vuotta vanha esiintymislava on askel laadukkaampaan suuntaan.

Aikani pähkäiltyä päädyin uuden Satapaskan osalta ottaa kantaa näin piirustusmuodossa, kun tuo on minulle omin ilmaisumuoto.

Uudisrakennus on edeltäjäänsä kookkaampi. Se raajaa muurimaisesti kauppatorin ja bussilaiturit toisistaan muodostaen tiiviimpää ja kodikkaampaa katukuvaa Gallen-Kallelankadulta katsoen ja torilta katsoen torimuuri rajaa pois linja-autot.

Kolmen eri muurin läpi vievän käytävän kautta pääsee torille, bussille tai torimuurin tarjoamien palvelujen ääreen. Torimuurin kattoterassille voi kiivetä kahville seuraamaan torin tapahtumia.

Kellarikerroksessa on varastotilaa, sinne on myös sijoitettu yleisökäymälät.

Katukerros koostuu erikokoisista myymälä- ja kahvilatiloista. Tilojen koot vaihtelevat. Pienemmät tilat on ajateltu pop-up-myymälä käyttöön.

Torin puolella on alaa katuterassille. Terassikerros on katettu ja lasitettu, lämmitettynä sitä voi käyttää myös talviaikaan. Terasseihin kuluu avoterassi lämpimille ilmoille.

Terassikerroksen katon muodostaa dramaattisen näköinen kaukalo, joka sisältää tekniset laiteet, venttiilit ja aurinkoenergia keräimet. Kaukalo on ulospäin puupintainen, kenties pärekoripintainen.

Illan tummetessa se levittää lämmintä valoa pimeää. Julkisivumateriaalina on reilu punatiili, joka ei vielä ole edustettuna kauppatorin materiaalikirjossa.

Martin Wolff

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut