Hoitajamitoitus uhkaa jättää kotihoidon ja vammaiset syrjään - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Hoitajamitoitus uhkaa jättää kotihoidon ja vammaiset syrjään

18.2.2020 7:00

Ikäihmisten hoitolaitoksista alkoi vuosi sitten kuulua ikäviä uutisia. Puutteet hoidon laadussa olivat paikoin järkyttäviä niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella. Uutiset synnyttivät eduskuntavaalien alla kiivasta keskustelua. Ratkaisuksi tarjottiin lakiin kirjattavaa hoitajamitoitusta.

Nyt se on tapahtumassa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) johdolla annettiin eduskunnalle esitys hoitajamitoituksesta ikäihmisten ympärivuorokautisessa hoivassa. Vanhuspalvelulakiin esitetty mitoitus olisi seitsemän hoitajaa kymmentä vanhusta kohden eli se kuuluisa desimaali 0,7.

Suomessa on noin 100 000 vanhuspalveluiden piirissä olevaa ikäihmistä. Heistä 44 prosenttia on ympärivuorokautisissa hoivakodeissa ja 56 prosenttia puolestaan kotihoidon piirissä. Hallituksen lakiesitys koskee kuitenkin vain ympärivuorokautista hoivaa.

Tämä on ongelma. Hoitajamitoituksen toteuttamisen on arvioitu vaativan noin 4 400 uutta hoitajaa. Vielä ei tiedetä, mistä nuo hoitajat on tarkoitus ottaa. Koulutus vie oman aikansa, ja työperäinen maahanmuutto hoiva-alalle sisältää omat haasteensa esimerkiksi kielimuurin vuoksi.

Kunnille ollaan kuitenkin säätämässä velvoitetta huolehtia, että ikäihmisten ympärivuorokautisessa hoivakodissa hoitajia on seitsemän kymmentä hoidettavaa kohti. Uhkana on, että nuo hoitajat otetaan sieltä, missä vähimmäismitoitusta ei ole, kuten kotihoidosta tai vammaispalveluista.

Yhteiskunnan tulee huolehtia jokaisesta, joka ei itsestään pysty huolta pitämään. Tuki on annettava niin vanhuuden, vammaisuuden kuin sairaudenkin kohdatessa. Resursseja eli rahaa ja hoitajia on kuitenkin vain rajallinen määrä. Siksi molemmat tulisi kohdentaa mahdollisimman järkevästi sinne, missä eniten tarvitaan. Ei vain sinne, mistä eniten puhutaan.

Hoitoa tarvitsevien ihmisten tarve ei ole samanlainen. Yksi pärjää itsenäisemmin, ja toinen tarvitsee enemmän apua. Isovanhempani pärjäävät mainiosti, kun heillä on yksi ammattitaitoinen omaishoitaja. Sen sijaan kehitysvammainen pikkusiskoni tarvitsee yhden ihmisen jakamattoman huomion ympäri vuorokauden. Heidän hoitajamitoituksensa ovat ratkaisevasti erilaiset.

Hallituksella on ratkaistavanaan suuri kokonaisuus. Toivon sydämestäni, että hallitus huomioi myös kotihoidon ja vammaispalvelujen piirissä olevat ihmiset. Hyvän hoidon järjestämisen kaikille tarpeen mukaan pitää mennä kapeakatseisten vaalilupausten toteuttamisen edelle.

Jaakko Aromaa

Oikeusnotaari, Satakunnan sairaanhoitopiirin valtuuston vpj. (kok.), Pomarkku

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: