Satakunta on kokoaan suurempi teollisuus- ja vientimaakunta – Robotiikan kasvupotentiaali on Satakunnalle mittaamaton - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Satakunta on kokoaan suurempi teollisuus- ja vientimaakunta – Robotiikan kasvupotentiaali on Satakunnalle mittaamaton

Kirjoittajan mukaan tulevan kasvun pullonkaulana on paheneva osaajapula koulutetuista erityisosaajista. Jokaisen uuden sähkö- tai automaatioinsinöörin löytäminen on kuin pieni lottovoitto satakuntalaisille yrityksille. Arkistokuvassa sähkö- ja automaatioasentaja Jerry Koivula.

5.10.2019 13:10

Yksi aikamme suurista muutostrendeistä liittyy digitalisaatioon, automatisaatioon ja robotisaatioon. Työelämässä muutos ilmenee kaikkialla ja kaikessa. Luovan tuhon seurauksena vanhoja ammatteja ja toimenkuvia poistuu ja uusia tulee tilalle. Kehitystä ei voi eikä pidä pysäyttää, vaan se on käännettävä mahdollisuudeksi. Satakunnalla on mahdollisuus olla muutoksen etujoukoissa.

Satakunnassa on kansallisesti merkittävä automaatio- ja robotisaatiokeskittymä. Alan kasvua tukee monipuolinen tutkimus, tuotekehitys- ja innovaatioympäristö. Keskittymässä on jo kymmeniä yrityksiä. Oppimisympäristön rungon muodostavat Satakunnan ammattikorkeakoulun RoboAI – kehitysympäristö, muuntokoulutukset ja Robotiikka Akatemia. Lisäksi Prizztechissä toimii Robocoast eli automaatioon keskittyvien yritysten kehittämisverkosto.

Robotiikkaklusterin yritysten kasvu on ollut vahvaa Satakunnassa. Alan liikevaihto on kasvanut lähes 100 prosenttia ja henkilöstö noin 70 prosenttia vuosina 2010-2018. Yritysten liikevaihto kaksinkertaistui vajaassa vuosikymmenessä. Tulevan kasvun pullonkaulana on paheneva osaajapula koulutetuista erityisosaajista. Jokaisen uuden sähkö- tai automaatioinsinöörin löytäminen on kuin pieni lottovoitto satakuntalaisille yrityksille. Osaajapula on jatkossa pikemminkin kasvamassa kuin taittumassa.

Tilanteeseen on reagoitu käynnistämällä Robocoast Rekry -hanke Satakunnan ely-keskuksen, TE-toimiston ja yksityisen Talent Centerin yhteistyönä. Kahden vuoden pilottihankkeen tavoitteena on saada 200 alan erityisosaajaa satakuntalaisiin yrityksiin. Tavoite on konkreettinen, ja sen kerrannaisvaikutukset ovat onnistuessaan merkittävät sekä alan yrityksille että maakunnalle.

Ensimmäisen 18 kuukauden tulokset ovat lupaavat. Alan yrityksiin on rekrytoitu jo 120 osaajaa. Osaajapulan tärkeimmät pullonkaulat on tunnistettu. Tärkeimmät kasvun esteet liittyvät alan yritysten korkeisiin osaamisvaatimuksiin, työvoiman vähäiseen liikkuvuuteen alueiden välillä sekä Satakunnan heikkoon vetovoimaan ja tunnettuuteen. Alueellisen liikkuvuuden vähäisyyttä kuvaa se, että vain 12 osaajaa 120:stä on saatu rekrytoitua maakunnan ulkopuolelta. Kaikki teot Satakunnan vetovoiman ja tunnettuuden lisäämiseksi ovat tarpeen.

Satakunnan tunnettuuden lisäämiseksi on panostettu vahvasti markkinointiin: RoadShow-kiertue seitsemään kaupunkiin, tapahtumia, messuja, suorapostituksia, some-markkinointia jne. Satakunnan on markkinoitava itsensä Suomen kartalle, sillä kilpailemme osaajista Suomen menestyvimpien alueiden eli Uudenmaan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen kanssa.

Satakunnan ely-keskuksen keräämän palautteen ja haastatteluiden perusteella yritysten ja yhteistyökumppanien viesti on selvä. Rekrytointihanke on tarpeellinen, sillä osaajapula on yritysten mukaan edelleen pahenemassa. Kasvavat yritykset tarvitsevat TE-hallinnon täsmä-, muunto- ja rekrytointikoulutuksia, kansainvälisiä rekrytointeja sekä tehostettuja tukitoimia.

Satakunta on kokoaan suurempi teollisuus- ja vientimaakunta. Automaatio- ja robotisaatioala on vielä pieni toimiala perinteisten rinnalla, mutta sen kasvupotentiaali on mittaamaton. Kaikki alan kasvua vauhdittavat isot ja pienet teot ovat parasta mahdollista tulevaisuustyötä Satakunnan hyväksi.

Maija Saari

Kirjoittaja toimii yksikön päällikkönä Satakunnan ely-keskuksessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: