Työväen vappu kutsuu apatian sijaan toimimaan - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Työväen vappu kutsuu apatian sijaan toimimaan

Kirjoittajan mukaan työväenliike näyttää nykyään luopuneen kamppailusta paremman elämän puolesta. Esimerkiksi postilaisten kohtelu viime syksynä osoitti, että työväenliike on joutunut jatkuvaan puolustuskamppailuun. Arkistokuva viime vuoden vappumarssilta Porista.­

30.4.2020 20:35

Olen ottanut työväen vappujuhlaan osaa aivan pienestä pitäen. Ainoastaan vuonna 1972 en voinut osallistua, koska äitini oli toistamiseen raskaana, eikä voinut mennä juhlaan.

Tapahtuma on aina ollut minulle tärkeä. Perheemme oli suorastaan pennitön ja kaikki julkisen sektorin palvelut, kuten kirjasto, olivat minulle tärkeitä. Myöhemmin tajusin, että ne oli saavutettu työväenliikkeen taistelun seurauksena.

Nykyään työväenliike näyttää luopuneen kamppailusta paremman elämän puolesta. Esimerkiksi postilaisten kohtelu viime syksynä osoittaa, että työväenliike on joutunut jatkuvaan puolustuskamppailuun. Siinä on ollut odotettavissa yksinomaan torjuntavoittoja, jotka ovat joka kerta syöneet jotain työntekijän ja pienituloisten tuloista ja eduista.

Vaikka postilakko estikin palkkojen kymmenien prosenttien pudotuksen, joutui liitto nielemään kiky-sopimuksen tuomien työaikaheikennysten jatkon, kun suurin osa muista liitoista onnistui ne torppaamaan.

Kuntasektorilla näyttää annetun periksi jo kättelyssä. Porissa kaikki puolueet, työväenpuolueet siinä mukana, hyväksyivät viime vuonna mukisematta miljoonaleikkauksen kouluista, urheilupaikkamaksujen kallistumisen ja kirjastojen lakkautukset (kolmesta suljetusta kirjastosta onneksi kaksi onnistuttiin kansalaisliikkeen voimin pitämään pystyssä).

Hallinnon toiminnan avoimuus olisi nimenomaan työntekijöille ja pienituloisille tärkeä asia, mutta siitä ei tunnu olevan jälkeäkään. Jopa lakisääteisen kouluruokailun järjestäminen vaati uskomattoman pitkän kypsyttelyn, eivätkä työväenpuolueet olleet tätäkään saavutettua etua missään näkyvästi puolustamassa.

Mitä ihmettä oikein on tapahtunut? Kaikki taisteluhenki on kadotettu ja työväenliikkeen kannattajat, niin todelliset kuin potentiaalisetkin, näytetään unohtaneen.

Täydellisen apatian sijasta nyt pitäisi ryhtyä keskustelemaan siitä, millaista yhteiskuntaa me oikeastaan haluamme. Haluammeko tasa-arvoisen yhteiskunnan, missä ihmisten perustarpeet on tyydytetty ja mahdollisuus itsensä kehittämiseen koulutuksen kautta on taattu kaikille?

Tähän keskusteluun kutsun kaikki ihmiset, mutta ennen kaikkea itsensä palkkatyöllä elättävien ja yhteiskunnasta syrjäytettyjen tulisi nyt nousta ylös ja sanoa, mitä mieltä he ovat. Ja heidän tukemiseensa tarvitaan työväenliikettä, joka ei häpeile itseään, vaan esiintyy ylpeänä ja rohkeana.

Aki Nummelin

Työväen Vappu -Facebook-tapahtuman järjestäjä, Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?