Mielipide: Maailma mullistui viikossa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Maailma mullistui viikossa – kestävätkö yritykset?

Kirjoittaja muistuttaa, että nyt pitää varmistaa, että yritykset pärjäävät kriisin yli. On tehtävä töitä, että yritykset eivät ajaudu konkurssiin tai rajuihin maksuongelmiin.

20.3.2020 21:12

Kevään Pk-yritysbarometrissa satakuntalaisten yritysten suhdanneodotukset olivat korkealla – reippaasti edellä koko maan keskiarvoa. Hetkessä odotusarvot romuttuivat, kun korona rantautui Suomeen ja Satakuntaan.

Miten selviämme koronaviruksesta? Kauanko koronakriisi kestää ja miten se muuttaa elämäämme kriisin jälkeen? Aihe koskettaa meitä jokaista, mietimmepä sitä itsemme, läheistemme, työpaikkamme tai yritystemme kannalta.

Jo nyt voi nähdä yhteisöllisyyden kasvun ja halun ratkaista asioita yhdessä. Yleensä kriisitilanteissa syntyy myös uusia ratkaisuja ja ideoita. Opimme hyödyntämään etätyötä paremmin sekä käyttämään kokouksiin ja kaupantekotilanteisiin etäyhteyksiä.

Pakon edessä on muutettava toimintatapoja, vaikka aiemmin olisikin osoittanut muutoksia kohtaan vastarintaa ja ollut haluton opettelemaan uutta. Toisaalta, kun käyttäjiä on yhtäkkiä tuhatmäärin lisää, aiheuttaa muutos valmistajille paineita tehdä ohjelmistoista ja laitteista vielä helppokäyttöisempiä ja toimivampia.

Entä miten muutos vaikuttaa tuotantojen siirtymiseen lähelle? Hyödyntääkö tuotanto jatkossa enemmän robotiikkaa? Miten yritysten pitää varautua tulevaisuuden kriiseihin? Miten voi pitää yrityksen rahoitusrakennetta vahvempana?

Ilmassa on paljon epätietoisuutta ja kysymyksiä, joihin saamme vastauksia, kun voimme siirtyä tähän kriisin jälkeiseen ajatteluun. Nyt pitää varmistaa, että nykyiset yrityksemme pärjäävät kriisin yli. On tehtävä töitä, että yritykset eivät ajaudu konkurssiin tai rajuihin maksuongelmiin.

Hallitus on tehnyt määrätietoisesti positiivisia asioita yritysten toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi, mutta ne eivät ole vielä riittäviä ja vielä pitää hallitukselta löytyä lisää uusia innovatiivisia toimia. Myös kunnat ja maakunnan muut toimijat voivat auttaa.

Nyt jos koskaan tarvitsemme kuntien ja yritysten välistä yhteistyötä, mikäli haluamme säilyttää kaupunkien ja kuntien keskustat elinvoimaisina sekä säilyttää työpaikat niin teollisuudessa, kaupoissa kuin palveluissakin.

Olemme lähestyneet yrittäjäjärjestönä kuntia, ja tavoitteemme on, että yhdessä pohdimme, miten voimme yhdessä parantaa yritysten mahdollisuutta selvitä tästä poikkeuksellisesta kriisistä. Yhdessä olemme enemmän.

Markku Kivinen

Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos