Mielipide: Porin perusturvan tuottavuusohjelma on ristiriidassa vanhuspalvelulain kanssa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Porin perusturvan tuottavuusohjelma on ristiriidassa vanhuspalvelulain kanssa – Onko vanhalla elämällä väliä?

Kirjoittaja kaipaa enemmän huolenpitoa ja arvostusta vanhuksille. Kuvituskuva. ­

7.7.2020 22:00

Vanha vallattiin nuorena. Nyt sukupolvemme edustajat ovat hiljaa, vaikka tulevaisuuden turvaamme nakerretaan pala palalta huonommaksi.

Suurten ikäluokkien edustajina emme voi purematta niellä Porin perusturvan talouden tuottavuusohjelmaa, jossa koko perusturvan säästötavoitteesta 90 prosenttia haetaan vanhuspalveluiden toiminta-alueelta, muun muassa tehostettujen palveluasuntojen paikkoja vähentämällä ja jättämällä laitosmaista hoitoa tarvitsevat vanhukset kotihoidon varaan, jossa pahimmillaan sairaat ja iäkkäät ihmiset hoitavat toisiaan.

Eikö perusturvalautakunnassa tai kaupunginhallituksessa ole tällä hetkellä yhtään jäsentä, joka olisi viitsinyt perehtyä vanhuspalvelulain ja tuottavuusohjelman ristiriitaisuuteen? Onko ulkopuolisten konsulttien laatima vanhusten palveluiden vähentämiseen kohdistuva raju tuottavuusohjelma nielty ja kirjattu sellaisenaan tuottavuusohjelmaan? Onko tuottavuusohjelman valmistelussa kuultu vanhuksia, vanhusveuvostoa ja onko isosta toimintatapaa koskevaa muutoksesta käyty laajempaa keskustelua palvelun tarvitsijoiden ja palvelun tarjoajien kanssa?

SK:n artikkelista saa sen käsityksen, että näin ei ole menetelty, mikä on pahasti ristiriidassa muun muassa vanhuspalvelulain kanssa. Sivistystoimi kävi laajaa keskustelua Reposaaren pienestä koulusta ja pienestä oppilasmäärästä. Siellä luottamismiehet ja reposaarelaiset reagoivat, olihan kyse lapsista, omasta viiteryhmästä ja oman alueen palveluista.

Perusturvasta ei ole kuulunut mitään, ei miltään taholta. Kukaan ei ole noussut barrikadeille puolustamaan ikäihmisiä. Ilmeisesti kosketuspintaa vanhuuteen ei ole kenelläkään. Varmasti aika hoitaa jokaisen kohdalla tämänkin puutteen.

Keväällä hehkutettiin 0,7 hoitajamitoitusta tehostettuun palveluasumiseen. Sinänsä hyvä asia. Suunnitelma, millä korkeampi vaadittava mitoitus aiotaan Porin perusturvassa rahoittaa, loukkaa kuitenkin vanhusten oikeutta hyvään, turvalliseen, tarpeen ja toiveen mukaiseen laitosmaiseen hoitoon.

Perusturva suunnittelee tämän hetkiseen tilanteeseen verrattuna lähes puolittavansa tehostetun palveluasumisen paikat 2024 mennessä, siis siihen mennessä, kun tulee vaadittava korkeampi hoitajamitoitus tehostettuun palveluasumiseen. Vanhukset jätetään kotihoitoon 24/7. Kotihoitoon ei ole hoitajamitoitusta.

Tehostetun palveluasumisen kriteerit tulevat koventumaan. Täytyy olla todella huonossa kunnossa, että menee siitä seulasta läpi. Samalla vanhusten määrä kasvaa ja hoidon tarve lisääntyy. Perusturvan yhtälö vaikuttaa vähintäänkin kummalliselta. Vanhuksilla maksatetaan tarvittava lisämitoitus hoitajamäärään.

Aikamme suuri yksinäisyyden ongelma tulee lisääntymään. Yksinäiset, monella tapaa sairaat ja raihnaiset ihmiset odottavat kotonaan erilaisia avustajia, hoitajia ja ruokalähettejä. Vaihtuvia tukihenkilöitä odottaessa päivät matelevat, ahdistus lisääntyy ja sosiaalinen kuolema on monen yksinäisen kohtalo. Onko vanhalla väliä?

Onko kuvamme lähitulevaisuudesta synkkä ja liioiteltu? Olemmeko me suuret ikäluokat ja meidän vanhempamme rakentaneet tätä yhteiskuntaa ollaksemme viimeisinä vuosina vain haitta ja kuluerä päättäjille? Mitä nyt tulisi vallata varmistuaksemme, että tulevaisuudessa saamme tarvitsemaamme hoitoa terveydentilamme vaatimalla tavalla muullakin tavoin kuin virumalla kotona.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?