Osassa hoiva-alan yrityksistä vallitsee epäeettinen toimintakulttuuri – ”tulosta pyritään vipuamaan ylöspäin savustamalla ihmisiä ulos” - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Osassa hoiva-alan yrityksistä vallitsee epäeettinen toimintakulttuuri – ”tulosta pyritään vipuamaan ylöspäin savustamalla ihmisiä ulos”

2.8.2019 15:01

Terveydenhuoltoa ja hoivaa tuottavien yritysten tulee noudattaa paitsi lakia myös alan eettisiä periaatteita ja inhimillisyyttä kenties vielä korostetummin vastaavaan julkiseen toimintaan nähden. Joukkoon mahtuu myös puuhastelijoita, jotka ajattelevat, että mutkia oikomalla kääritään hyvät voitot. Eräs valtakunnallinen yritys on esimerkki, miten inhimilliseksi ja ihmisarvoa kunnioittavaksi mielletty ala voi olla raadollista liiketoimintaa.

Työvoimakustannukset ovat suurin kuluerä. Hoivan tasosta päättävät viime kädessä talousihmiset ajatuksenaan, että alalla työvoimakustannuksista voi säästää loputtomasti hoidon tasosta tinkimättä. Näin ei tietysti ole, kuten olemme nähneet. Seuraukset voivat olla vakavat ja laiminlyönnit voivat johtaa kuolemaan, kuten kävi iäkkäälle rouvalle alkuvuodesta Liedossa. Tällä alalla ei toimita tuurilla.

Työterveyshuollossa, yrityksen rahasammossa, työntekijöitä kohdellaan mielivaltaisesti riippuen kvartaalin tuloksesta. Tulosta pyritään vipuamaan ylöspäin savustamalla ihmisiä ulos. Tässä prosessissa tartutaan kylmästi ihmisen mieleen, kierretään se kuivaksi kuin lattiarätti ja pakotetaan pakenemaan irtisanoutumalla. Käytäntö kuuluu toimintakulttuuriin, sillä se lakaistaan maton alle kaikilla esimiestasoilla. Kaikki tämä tapahtuu suurten asiakasyritysten kustannuksella. Heidän ostamansa työterveyspalvelut heikkenevät, eivätkä enää vastaa sovittua.

Epäeettinen toimintakulttuuri ulottuu johdonmukaisesti läpi koko yrityksen. Työntekijöiden oikeuksia polkevasta henkilöstöpolitiikasta aina arvokasta vanhenemista halveksuvaan tulosajatteluun.

Kirjoittaja on erikoislääkäri.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos