Laura Huhtasaari: Rauhanprojekti palvelee paremmin tarkoitustaan, kun ei puututa muiden maiden sisäisiin asioihin – Suomen ei pidä olla EU:n hyödyllinen idiootti - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Laura Huhtasaari: Rauhanprojekti palvelee paremmin tarkoitustaan, kun ei puututa muiden maiden sisäisiin asioihin – Suomen ei pidä olla EU:n hyödyllinen idiootti

Suomi näyttää käyttävän puheaikansa yhden EU-maan parjaamiseen. Ja sitten silmät ymmyrkäisenä ihmettelee, kun Unkari potkaisee takaisin. Kuva Euroopan parlamentista.

31.7.2019 20:46 | Päivitetty 31.7.2019 20:56

Suomi EU:n puheenjohtajamaana ei näytä kiinnostavan ketään, edes EU:ssa. Tämä oli Visa Norosen mielestä (SK 28.7.) erityisen hyvä asia. Meinasin vetää sunnuntaikahvit väärään kurkkuun. Nyt olisi Suomen hetki brändäytyä.

Miestäni ei politiikka juurikaan kiinnosta, mutta muistan hänen sanansa tultuani valituksi eduskuntaan keväällä 2015: ”Ensimmäinen virstanpylväs on se, että teet kovasti töitä, kunnes sinun ei enää tarvitse esitellä itseäsi.”

Isäni, joka palveli yli 30 vuotta metsäteollisuudessa tehden vientihommia, toisteli kotona monta kertaa sanontaa: ”Ei se mitä tiedät, vaan kenet tunnet.”

Suomen ei tule olla EU:ssa pelkkä matkustaja, joka vain myötäilee ja ajaa jotain kuvitteellista yhteistä etua. Suomen tulisi tehdä itseään tunnetuksi ja pitää puoliaan.

EU:n ja Mercosur-alueen sopimus on nyt ajankohtainen. Suomen pitäisi varmistaa suomalaisille tuotteille hyvät menestymisen mahdollisuudet.

Hienoissa suomalaisissa ravintoloissa on upeana jälkiruokana usein leipäjuusto ja lakkahillo. Leipäjuusto ei nauti EU:n maantieteellistä suojaa toisin kuin lukuisat ranskalaiset juustot. Ilman maantieteellistä suojaa suomalaisilla juustoilla ei ole menestymismahdollisuuksia Etelä-Amerikan markkinoilla.

Mercosur-sopimuksessa on ongelmia ja riskejä. Nyt olisi erityisen tärkeä erottua ja alkuperämerkinnällä se on mahdollista.

Ilmastokysymystä ei voi sivuuttaa. Maa tosiaan saastuu asujiensa alla, siksi Suomen tulisi puhua Itämeren suojelusta, eikä puolustaa Välimeren ihmissalakuljetuksia. Yhteistyö ihmissalakuljettajien kanssa on rikollista toimintaa, ei humaania.

Suomi kuitenkin näyttää käyttävän puheaikansa yhden EU-maan parjaamiseen. Ja sitten silmät ymmyrkäisenä ihmettelee, kun Unkari potkaisee takaisin.

EU:ssa ei pitäisi etsiä vihollisia toisista EU-maista, vaan tukea jäsenvaltioiden suvereniteettia, koska se on merkittävä oikeus. Se ei tarkoita, ettei EU-maissa olisi ongelmia. Eihän Suomikaan ole täydellinen.

EU ei voi mielivaltaisesti leikata rahoja vain joltain, silloin pitää myös leikata Romanialta, Puolalta, Espanjalta ynnä muilta. Paras ratkaisu olisi lopettaa tulonsiirtounioni kokonaan: ei enää nettomaksajia tai nettosaajia.

Rauhanprojekti palvelee paremmin tarkoitustaan, kun ei jatkuvasti puututa muiden maiden sisäisiin asioihin, saati etsitä vihollisia omistaan. Sellainen ei ole maailmanhistoriassa koskaan johtanut mihinkään hyvään.

Riippumatta edes siitä, hakeeko Suomi joskus Nato-jäsenyyttä, niin menetämmekö tällä Unkarin tuen? Suomen ei pidä olla EU:n hyödyllinen idiootti, tällaisesta toiminnasta jää vain Musta Pekka käteen.

Valtioviisas miettii asioita pidemmälle. On ihan eri asia, jos USA, Ranska tai vastaava "uhoaa". Jos esittää kovaa kaveria, niin sitten pitäisi olla lihaksia myös. Pienen Suomen ei kannata hankkia itselleen turhaan vihollisia.

Kirjoittaja on europarlamentaarikko.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut