Pacta sunt servanda, Laura – sopimukset on pidettävä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Pacta sunt servanda, Laura – sopimukset on pidettävä

7.8.2019 19:17

Laura Huhtasaaren kirjoitus (SK 1.8.) tällä palstalla oli kuin pohjaan palanut kesäkeitto; kattilassa on kaikenlaisia ituja, mutta koko juttu haisee pahasti. Isän opit, Mercosur-kauppasopimus, leipäjuusto, ilmasto, ihmissalakuljetus ja Nato hölskyvät keitoksessa, jonka paha haju tulee siitä, että Huhtasaari ei halua puolustaa oikeusvaltion periaatetta.

Huhtasaaren mukaan Suomi käyttää puheaikansa yhden EU-maan parjaamiseen tarkoittaen Unkaria. ”Rauhanprojekti palvelee paremmin tarkoitustaan, kun ei jatkuvasti puututa muiden maiden sisäisiin asioihin, saati etsitä vihollisia omistaan.” Sen sijaan pitäisi tukea jäsenvaltioiden itsemääräämisoikeutta.

EU on jo vuosien ajan arvostellut eräitä Unkarin (ja eräiden muidenkin valtioiden) lainsäädäntöhankkeita, joiden se on katsonut vaarantavan oikeusvaltion keskeisimpiä periaatteita kuten muun muassa tuomioistuinten riippumattomuutta ja sananvapautta. Arvostelu ei ole ollut oikeudenvastaista puuttumista jäsenvaltion suvereniteettiin, sillä myös Unkari on aikanaan omasta tahdostaan ja jopa innokkaasti sitoutunut noudattamaan näitä oikeusvaltion keskeisimpiä periaatteita päästäkseen EU-jäseneksi.

Pacta sunt servanda, sanoivat muinaiset roomalaiset. Sopimuksia on noudatettava. Niin me tosisuomalaisetkin ajattelemme. Perussuomalaisen Huhtasaaren mielestä se ei ole niin nuukaa. Tärkeämpää on tukea ulkomaisten aateveljien pyrkimystä yhden puolueen ylivaltaan.

Kansamme korkean edustajan tärkein tehtävä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla on oikeusvaltion puolustaminen. Edustaja, joka ei sitä ymmärrä tai halua tehdä, on arvoton.

Muistutan siitä, että oikeusvaltion keskeisimmät periaatteet turvaavat kansalaisoikeuksien lisäksi koko talouselämämme perustan. Viime kädessä oikeusvaltion vakaus on myös paras tae rauhan säilymisestä niin omassa maassamme kuin valtioiden välilläkin. Siksi meidän on tehtävä oma osamme, jotta myös Unkari noudattaisi yhteisesti sovittuja oikeusvaltion periaatteita, jotka turvaavat muun muassa heidän omat kansalaisoikeutensa.

Huhtasaaren mielestä EU:n eikä siis Suomenkaan tule puuttua Unkarin sisäisiin asioihin. ”Riippumatta edes siitä, hakeeko Suomi joskus Nato-jäsenyyttä, niin menetämmekö tällä Unkarin tuen?” kysyy Huhtasaari. Voi hyvä Sylvi! Mitä ihmeen soopaa tämä on? Suomi ei ole hakemassa Naton jäseneksi ja vaikka hakisikin, en ostaisi Nato-jäsenyyttä tinkimällä oikeusvaltion periaatteista kuten Huhtasaari.

Huhtasaari valittaa sitä, että suomalainen leipäjuusto ei nauti EU:n maantieteellistä suojaa toisin kuin lukuisat ranskalaiset juustot ja saattaa siis kärsiä Etelä-Amerikan markkinoilla Mercosur-kauppasopimuksen myötä. Ehkä Huhtasaaren tosiaan kannattaisi keskittyä leipäjuustoon ja jättää laajakantoisemmat asiat hieman valistuneempien suomalaisten meppien huoleksi.

Erik Sallinen

varatuomari, Nakkila

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos