Kestääkö keskustan kantti kokoomuksen paineessa? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Kestääkö keskustan kantti kokoomuksen paineessa?

12.6.2020 14:34

Nyt on mielenkiintoista nähdä, että pysyykö keskusta hallituksen ruodussa vai ryhtyykö puolue valtiovarainministeri Matti Vanhasen johdolla toteuttamaan kokoomuksen poliittisia mielihaluja? Tuo nähtäneen jo hallituksen syksyn budjettiriihessä. Ei sekään ole ajatuksena poissuljettu, että kokoomuksen painostuksesta keskusta lähtisi Sanna Marinin (sd.) hallituksesta. Siitä kokoomusjohtaja Petteri Orpo kiittäisi.

Tuhannen taalan kysymys onkin se, että pitääkö keskustan kantti. Muussa tapauksessa keskusta ottaisi runsaan 10 prosentin gallupkannatuksellaan melkoisen poliittisen riskin, jos tulevana syksynä jouduttaisiin ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin.

Keskusta on jo kahdesti ajautunut kokoomuksen hallituskumppanin rajuun vaalitappioon. Niistä tuorein on viime vuoden keväältä, jolloin pääministeripuolue keskusta putosi sosiaalidemokraattien, perussuomalaisten ja kokoomuksen jälkeen neljänneksi.

Keskustan ja kokoomuksen poliittinen salarakkaus leimusi hallituksessa jo ministeripestinsä koulutusrahasotkun takia jättäneen Katri Kulmunin aikana. Yhteistä puolueilla on muun muassa työpaikkasopiminen. Sitä Kulmuni on kokoomuslaisten tavoin toitottanut taloutemme pelastavana ihmelääkkeenä.

Myös Matti Vanhanen nosti ministeripuheessa työpaikkasopimisen yhdeksi talouden elvytyskeinoksi. Kulmunin heittämä eläkeiän nosto käy Vanhasellekin. Sitä tuskin kokoomusjohtokaan vastustaisi.

Mutta miten työpaikkasopiminen parantaa taloutta ja työllisyyttä? Niinkö, että palkka- ja työehtoja heikennetään. Näihin kysymyksiin ei keskustajohtokaan ole antanut vastauksia.

Pentti Välimaa

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: