Lisäävätkö vieraslajit luontomme monimuotoisuutta? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Lisäävätkö vieraslajit luontomme monimuotoisuutta?

Vieraslajien vahingollisuutta pohtiva kirjoittaja nostaa esiin kysymyksen, että pitäisikö meidän nähdä käynnissä oleva muutos osana luonnon monimuotoisuutta, joka etenee luonnon ehdoilla, eikä ihmisten normitusten mukaisesti.

3.7.2019 20:00

Erityisen paljon näinä päivinä puhutaan vierasperäisten kasvilajien vahingollisuudesta maamme alkuperäislajeille. Vahingollisina pidetään nopeasti leviäviä lajeja, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa hyötykasiviljelylle tai ovat muutoin haitaksi ihmisille tai eläimille.

Pitäisikö meidän kuitenkin nähdä käynnissä oleva muutos osana luonnon monimuotoisuutta, joka etenee luonnon ehdoilla, ei ihmisten normitusten mukaisesti?

Maailman eläin- ja kasvikunta on sopeutunut kulloiseenkin maapallon ilmasto- ja ravintotalouteen, josta meitä opettaa Darwinin laki luonnon valinnasta. Ihmisen noustua luomakunnan herraksi, luotiin käsitteet hyödyllisistä kasvi- ja eläinlajeista.

Uusimmilla ihmisen kehittämällä rodun- ja kasvinjalostuksella lisättiin ihmiselle sopivien lajikkeiden määrää. Moni luonnonvarainen laji teki tilaa uudelle tulokkaalle. Myös ihmisen egoistinen elämäntapa on koitunut monen lajin turmioksi. Luonto voi kuitenkin olla yllätyksellinen ja noudattaa tuota vahvemman periaatetta, josta meidänkin luontomme muutoksessa on kysymys.

Herää jopa ajatus siitä, että emme taida sittenkään olla se maailman vahvin luontokappale, jolla olisi ikuisen elämän avaimet vaikka siihen kaikin kehityskeinoin pyrimme. Geenistömme on niin monimutkainen ja hengissä pysyäksemme tarvitsemme paljon enemmän ravintoa sekä sopivat olosuhteet verrattuna moneen yksikertaisempaan eliöön tai kasviin. On jopa todisteita siitä, että ympäristökatastrofin ja ydintuhon jäljiltä moni luotokappale toipuu ja jatkaa elämää siinä missä ihmislajin elämä sammuu.

Yhden teorian mukaan siitepölyallergian syynä on liian hygieeninen elämäntapa. Olemme loitontuneet luonnosta, mikä näkyy elimistömme reagoinnista. Olemme samalla vaikuttaneet vahingollisesti luontoon ja ympäristöömme. Siitä olemme maksamassa kovan hinnan kiihtyvän ilmastonmuutoksen muodossa.

Osalle ihmiskuntaa nykyinen elinympäristö muuttuu elinkelvottomiksi. Siinä maailmassa hengissä selviäminen on taitolaji, johon vain vahvimmat lajit pystyvät.

Paavo Kajander

metsänhoitaja, Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos