Pori ei selviä taloudellisesti kuivin jaloin – hyvä esimerkki on 60 henkilön ompelukerhon pyörittäminen, jossa neulotaan suojuksia - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Pori ei selviä taloudellisesti kuivin jaloin – hyvä esimerkki on 60 henkilön ompelukerhon pyörittäminen, jossa neulotaan suojuksia

Emme mekään ryhtyisi mielellämme leikkauksiin, mutta pakko on. Ratkaisujen miettiminen on vastuullisuutta, kirjoittajat toteavat.

25.4.2020 8:00 | Päivitetty 25.4.2020 8:12

Porin kaupungin taloudellinen tilanne oli jo ennen koronaa katastrofaalinen. Viime vuonna tulos painui pakkaselle ennätykselliset 28,9 miljoonaa euroa. Vuodesta 2020 on mitä todennäköisimmin tulossa vielä isompi tussahdus.

Porin kaupungin taseen kumulatiivinen ylijäämä noin 60 miljoonaa euroa on tämän vuoden jälkeen syöty. Selvennykseksi mainittakoon, että ylijäämä ei siis tarkoita samaa, kuin kassassa oleva raha.

Kuntavaaleihin on tasan vuosi aikaa ja tilanne vaaleihin lähdettäessä on karu. Toimivalta johdolta kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja ei ole kuulunut mitään tasapainotussuunnitelmaa.

Tosin joka vuosi on sanottu, että talous on tarkoitus kääntää positiiviseksi seuraavan tilikauden aikana. Hieno lause ilman mitään konkreettista.

Korona vei viimeisetkin rippeet päätöksenteosta. Ei haluta tehdä mitään, mikä ei olisi kaikille miellyttävää.

On olemassa ihmisiä, jotka kriisitilanteessa lamaantuvat täysin ja niitä, jotka kriisitilanteessa alkavat johtamaan ja tekemään kriisin edellyttämiä toimenpiteitä. Kumpia Porissa on? On tunnustettava tosiasiat ja uskallettava kertoa ne ääneen.

Tosiasia on, että tällä hetkellä kaupungissa osalla työntekijöistä ei ole koronan vuoksi tosiasiallista tai järkevää työtä. Olen saanut kuulla tilanteista, jossa esimerkiksi varhaiskasvatuksessa lapsia on yhdeksän ja samaan aikaan ohjaajia kymmenen.

Keksimällä keksitään töitä. Hyvä esimerkki töiden keinotekoisesta keksimisestä on 60 henkilön ompelukerhon pyörittäminen, jossa neulotaan suojuksia. Uskallan epäillä tämän olevan Suomen suurin ja kallein ompelukerho, jota pyöritetään verovaroin.

Tilanne on siinä pisteessä, että tästä ei tulla selviämään kuivin jaloin ilman merkittäviä toimenpiteitä. Ensimmäinen toimenpide, joka pitäisi ja olisi jo pitänyt tehdä, on lomauttaa ne työntekijät, joilla ei ole tällä hetkellä tosiasiallista työtä koronan vuoksi.

Jotta pidemmällä aikavälillä saadaan talous tasapainoon, tarkoittaa se kymmenien miljoonien säästöjä. Seuraava toimenpide tulee olemaan henkilöstön vähentäminen. Olen arvioinut vähennystarpeeksi 500–700 henkilöä.

Samaan aikaan toimintaa on tehostettava ja käytävä investoinnit tarkasti läpi. On toteutettava vain pakolliset investoinnit ja niiden mittakaava tulee tarkastaa. Ylimääräiseen ei ole nyt varaa.

Yt-neuvottelut ovat väistämättä edessä, katsoi asiaa mistä suunnasta tahansa. Asiat on uskallettava sanoa ääneen niin kuin ne ovat.

Toimenpiteet ovat ikäviä, eivätkä varmasti kenellekään mieluisia, mutta muuta vaihtoehtoa ei ole.

Mikael Ropo

kaupunginvaltuutettu (kok.)

sivistyslautakunnan jäsen

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos