Emeritusprofessori: Suomen koronaepidemia sammuu – toista aaltoa ei ehkä tulekaan - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Emeritusprofessori: Suomen koronaepidemia sammuu – toista aaltoa ei ehkä tulekaan

Satakunnassa todettiin koronatartuntoja viimeksi torstaina.

5.6.2020 21:51

Suomen koronaepidemia on nyt heikkenemässä ja epidemia tulee sammumaan kesällä. Kotieläinten koronaviruksiin liittyy kausivaihtelu ja kesällä koronavirusinfektiot sammuvat. Auringon ultraviolettivalo, kuumuus ja kuivuus tappavat viruksia.

Esimerkiksi influenssaepidemioilla on suuri kausivaihtelu. Niitä esiintyy pohjoisella pallonpuoliskolla marraskuusta huhtikuuhun.

Harvardin yliopiston immunobiologit ovat ennustaneet, että koronavirusepidemian toinen aalto on epätodennäköinen. Samaan johtopäätökseen ovat tulleet Japanin, Etelä-Korean, Uuden-Seelannin ja Australian epidemiologit. Näissä maissa korovirukseen kuolleiden määrä on ollut maailman pienimpiä ja väkilukuun suhteutettu kuolleisuus oli kesäkuun alussa 5–7 ihmistä miljoonaa asukasta kohti.

Edellä mainituissa maissa koronavirus saadaan nyt tukahdutetuksi. Tällöin epidemia sammuu, eikä uusia koronatartuntoja enää todeta. Se vähentää riskiä koronaepidemian toisesta aallosta. Suomessakin on jo monia alueita, joissa ei ole todettu uusia koronatartuntoja yli kuukauteen.

Uusiin viruspandemioihin pitää varautua ja seuraava pandemia voi olla jo nurkan takana. Yhdysvaltain tartuntatautiviraston ennusteen mukaan seuraava viruspandemia voi puhjeta jo lähivuosien aikana, koska eläimistä ihmisiin siirtyvät virustaudit ovat lisääntymässä.

Ympäristömyrkyt, torjunta-aineet, ilmastonmuutos ja ilmansaasteet edistävät uusien pandemiavirusten syntymistä. Esimerkiksi Aasian villieläintoreista on tullut terveysuhka. Aasian suuret siipikarjan kasvattomot lisäävät myös pandemiauhkaa. Sika toimii virusmuunnosten välittäjänä ja uusi pandemiavirus voi syntyä esimerkiksi lintujen, sian ja ihmisen viruksista.

Kiinassa lepakon koronaviruksesta syntyi uusi pandemiavirus. Sen arvellaan siirtyneen ihmisiin muurahaiskävyn kautta.

Erikoista tässä pandemiassa on lasten vähäinen sairastavuus. Lapset sairastavat koronavirusinfektion oireettomana tai vähäoireisena. Lapsilla ei ole todettu myöskään elimistön ylimitoitettua tulehdusreaktiota, sytokiinimyrskyä. Siihen liittyy tulehduksen välittäjäaineiden liiallinen lisääntyminen.

Sen sijaan aikuisilla ja hoivakotien monisairairailla koronavirus voi laukaista hengenvaarallisen sytokiinimyrskyn. Se vaurioittaa keuhkokudosta ja syntyy vakava hengitysvajaus.

American Journal of Medicine -lehden mukaan ylimitoitettu tulehdusreaktio synnyttää myös haitallisen happiradikaalien myrskyn. Se lisää koronaviruksen tappavuutta suurentamalla hengitysteiden limakalvon läpäisevyyttä.

Japani oli varautunut tähän koronapandemiaan hyvin. Sen vuoksi Japanissa koronatartuntojen ja koronakuolemien määrä on hyvin pieni. Koronakuolleisuus on maailman pienimpiä. Väkilukuun suhteutettuna Japanissa oli kuollut kesäkuun alkuun mennessä vain 7 ihmistä miljoonaa asukasta kohti, kun Suomessa vastaava luku oli 58. Japanin Okinawan saarella kuolleisuus on vielä pienempi.

Tärkeä tekijä Japanin pieneen koronakuolleisuuteen on tulehdusta ja hapettumista estävä kasvisruoka. Se parantaa limakalvon puolustusta ja vaimentaa sytokiinimyrskyyn liittyvää tulehdusta ja happiradikaalien liikaeritystä.

Koronavirukselle altistavien riskitekijöiden perusteella voidaan ennustaa, ketkä sairastuvat tai kuolevat koronavirukseen. Esimerkiksi sydän- ja keuhkosairaudet, liikalihavuus ja diabetes altistavat koronavirusinfektiolle. Monet erilaiset tulehdukset altistavat koronavirukselle.

Esimerkiksi runsas tupakointi, hampaiden tukikudosten tulehdus (parodontiitti) ja vyötärölihavuuteen liittyvä vatsaontelon sisäelinrasvan tulehdus synnyttävät pitkäaikaisen tulehdustilan ja altistavat koronavirukselle.

Heikki Korpela

Emeritusprofessori, dosentti, lääkäri, eläinlääkäri, Hämeenlinna (entinen satakuntalainen)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: