Mielipidekirjoitus: ”Olen masentunut ja itsemurhasuunnitelma on valmiina” - Lukijalta - Satakunnan Kansa

"Olen masentunut ja itsemurhasuunnitelma on valmiina" – lukija kertoo kirjoituksessaan jääneensä vaille todellista apua

Kirjoittaja muistuttaa, että itsemurha-aikeistaan kertoneilta pitäisi kysyä, että mistä syystä tappaisit itsesi.

17.8.2019 19:49

Suomessa tehdään ihan liikaa itsemurhia. Eikö totta?

Ilmeisesti itsemurhan tekijät ovat usein masentuneita.

Masentunut olen minäkin ja suunnitelma valmis. Miten sitten itsemurhaa hautovaa tai pelkästään masentunutta voisi auttaa? Auttaisiko keskustelu ja kenen kanssa?

Itse en ole juuri mistään apua saanut. Olenkin hiljainen persoona. En paljoa, enkä ainakaan liikaa puhu enkä pukahda. En vaan osaa.

Toisaalta välillä olen humalassakin. Silloin puhun enemmän. Puhuminen vaan on humalassa helpompaa. Kuten moni muukin asia. Moni itsemurhakin tehtäneen humalassa?

Eräässä tutkimuksessa, josta hiljattain TV:ssä kerrottiin, oli todettu, että kun itsetuhoisilta henkilöiltä oli päivittäin kysytty, että ethän tänään tapa itseäsi, niin itsemurhan todennäköisyys oli laskenut. Ehkä itsemurha-aikeistaan kertoneilta pitäisi kysyä myös, että miksi itsesi tappaisit. Kysymyksen voi totta kai esittää myös humalaiselle.

Masentuneella henkilölle määrätään tyypillisesti mielialalääkkeitä. Siten se elämä pelastuu ja maailma paranee?

Itse olen kaiken maailman hoidoissa kiertänyt vuosikaudet. Missään vaiheessa, eikä millään tavalla ole pyritty selvittämään, mistä masennus johtuu. Puhumattakaan, että jollakulla olisi tullut mieleen kysyä, että mitä voitaisiin tehdä, jotta olosi paranisi? Pillereitä, vaan naamaan. Kyseessä on selvä "aivotoiminnan häiriö".

"Reppana"

Kirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: