Terveydenhoidon hallinto vaiko kansalaisten terveydenhoito? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Terveydenhoidon hallinto vaiko kansalaisten terveydenhoito?

14.7.2020 22:00

Ainakin Satakunnan Kansan, Turun Sanomien ja Alasatakunnan sivuilla on arvovaltaisilta tahoilta kyseenalaistettu nykyisiä suunnitelmia sote-uudistuksista, joissa pääasiana ovat alan instituutiot, hallinto. Itse perusasia, kansalaisten terveydenhoito, on jäämässä hämärän verhoon uusien tuplaorganisaatioiden vastuulle ja hoitoon. Olen samaa mieltä.

Läheltä liippaa myös omassa kunnassani. Ohitetaan asukkaiden, potilaiden mielipiteet ja kiitetään sisäistä organisaatiota omien tavoitteidensa toteuttamisessa. Tuomitaan kaikki saavutettu hyvä ja sen aikaisemmat ja nykyiset tekijät.

Saatu julkinen tunnustus terveydenhoidon eturivin kunnaksi todetaan hölynpölyksi. Hyvän puolustajat tuomitaan yksioikoisesti muutosvastarinnan eturiviksi.

Yleisesti myönnetään, että mikään sote-uudistukselle asetettu tavoite ei ole toteutunut, eikä toteutumassa tulevaisuudessa, mutta jatketaan samalla moninkertaisesti hylätyllä sapluunalla. Jäljelle jää vain toimivat, mutta tyhjät kiinteistöt velkoineen paikallisten kuntien ja asukkaiden vastuulle ja maksettavaksi.

Rakennetaan uusia keskittymiä sote-kiinteistöineen, todellisten tarvitsijoiden saavuttamattomiin. Tämäkö on uuden terveydenhoidon hallintoa, päätöksentekoa? Mustassa aukossa piilee yhteiskunnan luopuminen koko terveydenhoidosta, ainakin maaseudun kohtalokas autioittaminen.

Poimikaamme nykyisen, EU:nkin kiittämän terveydenhoitomme kultamunat ja kehittäkäämme tältä pohjalta sote-palveluja vieläkin paremmaksi ja kestävämmäksi. Kääntöpuolella ovat kehitysmaiden terveyspalvelut.

Esko Eela

Kiitollinen terveydenhoidon asiakas, Säkylä

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?